Äntligen dags att diskutera alkoholmonopolet

Högsta domstolen har fastställt att danska Winefinder fortsatt får sälja vin till svenska kunder.

Dom i HD tillåter vinförsäljning från Danmark.

Dom i HD tillåter vinförsäljning från Danmark.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare2023-07-07 13:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Under fredagsmorgonen kom Högsta domstolens (HD) avgörande i målet mellan Systembolaget och Winefinder. Det är ett bolag som sedan år 2007 bedrivit e-handel med viner till svenska konsumenter från Danmark med hjälp av oberoende leveransföretag. Systembolaget anser att Winefinders “försäljning och aggressiva marknadsföring” är ett intrång i ensamrätt att sälja alkohol i Sverige och därmed olaglig. Winefinder anser att deras verksamhet är laglig. De hänvisar i sin argumentation bland annat till ”Rosengrendomen” från år 2007 som möjliggjorde privatimport av vin till Sverige utan Systembolagets involvering.

Systembolaget stämde år 2019 Winefinder i Stockholms tingsrätts Patent- och marknadsdomstol. Systembolaget vann målet men förlorade sedan i Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt vilket har lett till att fallet nådde högsta instans. Nu har historien nått sin ände efter att HD fastställde att Winefinders försäljning inte strider mot svensk alkohollagstiftning och tillåts fortsätta marknadsföra sina tjänster.

Domen, som blir vägledande, innebär att Winefinder och liknande bolag fortsatt kan bedriva verksamhet. Den ger också matbutiker möjligheten att sälja vinpaket ihop med matkassar till kunder med hjälp av företaget. Winefinder har tidigare samarbetat med flera matvarukedjor för att göra detta. I en rapport framtagen av Socialdepartementet framkommer det att distanshandeln utgör ett hot mot alkoholmonopolet som endast tillåts genom ett undantag i EU:s konkurrenslagstiftning. Men samtidigt råder det en stark konsensus hos de riksdagspartierna om att behålla det.

Under de senaste åren har en debatt om gårdsförsäljning blossat upp i Sverige. Under valrörelsen sade sig samtliga Tidöpartier vara för detta, så länge det inte hotar Systembolagets monopol. En sådan modell finns redan i Finland. De som ställer sig emot gårdsförsäljning gör det ofta med hänvisning till hur det hade påverkar det svenska monopolet.

Oavsett åsikt kring Systembolaget och alkoholmonopolet bör det finnas en politisk vilja att diskutera frågor som rör dess framtid. Winefinder-domen och diskussionerna om gårdsförsäljning visar att det inte går att upprätthålla den status quo som länge rått i frågan om svensk alkoholpolitik. Monopolet grundades år 1955 och de största förändringar som det genomgått kom i samband med Sveriges EU-inträde år 1995. Tiden kan mycket väl vara mogen för nästa förändring och modernisering av en nästan 70 år gammal institution.