Annie Lööfs mage lika ointressant som Jimmie Åkessons

Kvinnliga partiledare får frågor som deras manliga motsvarigheter aldrig får.

Kvinnliga partiledare är tunga makthavare och bör få frågor utifrån det.

Kvinnliga partiledare är tunga makthavare och bör få frågor utifrån det.

Foto: Foto: Fredrik Sandberg

Ledare2022-02-09 14:16
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ett sekel har passerat sedan de första kvinnorna kom in i riksdagen. Men fortfarande får kvinnliga partiledare frågor som deras manliga motsvarigheter aldrig får. 

Centerpartiets Annie Lööf berättade på sitt instagramkonto att hon "av politiska journalister", efter den tv-sända partiledardebatten i måndags kväll, hade fått frågor om hon är gravid. Lööf skrev i samma inlägg att hon efter operationer inte kan få fler barn och att hon tycker att frågan är olämplig. Hon önskade fokus "på vilka politiska reformer vi vill genomföra", snarare än på "kvinnors midjemått".

Nog är det märkligt att kvinnliga toppolitiker så ofta får privata frågor av det här slaget, medan deras manliga kollegor inte får det.

När Ebba Busch var kommunalråd i Uppsala och kandiderade till att bli partiledare för Kristdemokraterna fick hon frågor om hur hon som väntade barn verkligen skulle kunna ta ett så tungt politiskt uppdrag. Busch konstaterade då att ”en del medier skrivit rätt ut, eller insinuerar, att jag bör agera på ett eller annat sätt”, och att hennes manliga politiska kolleger inte får frågor ”kring hur deras familjeförhållanden påverkar deras möjligheter eller vilja att tacka ja till nya uppdrag”.

Mycket riktigt uteblev debatten om huruvida till exempel Gustav Fridolin, som fick barn under tiden som miljöpartistiskt språkrör, klarade av sina politiska åtaganden.

Birgitta Ohlsson fick när hon tackade ja till att bli liberal EU-minister i alliansregeringen kritik för att hon ju väntade barn. Bland annat undrade Hanne Kjöller på DN:s ledarsida “hur många mammor som mäktar med att vinka adjö till den lilla och åka direkt från BB till en nattmangling i Bryssel” (3/2 2010). Att få barn är en av de mest ”känslostormande upplevelserna i livet” för de flesta kvinnor, skrev Kjöller.

Ja, visst innebär föräldraskap starka känslor, men känslor behöver inte vara synonymt med oförmåga att sköta ett politiskt arbete. Och varför skulle det vara annorlunda för nyblivna pappor? Tiderna ändras och tur är väl det. Man kan dela på föräldraledighet. Vissa kvinnor ammar inte ens. Ibland tar män ett större ansvar för hem och barn.

Som Ohlsson uttryckte det när hon ifrågasattes: "Jag har en modern man, inte en dinosaurie." 

Kvinnliga toppolitikers utseenden, klädsel, leenden, midjemått - eventuella graviditeter - borde vara lika ointressant som manliga toppolitikers. Med en majoritet kvinnliga partiledare och kvinnlig statsminister borde vi ha kommit längre än till frågor om Annie Lööfs mage.