Andersson hade gärna varit i Frederiksens skor

Socialdemokraterna har länge sneglat mot det danska systerpartiet.

Mette Frederiksen. En nöjd och glad socialdemokrat.

Mette Frederiksen. En nöjd och glad socialdemokrat.

Foto: Martin Sylvest

Ledare2022-11-02 11:04
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Även i vårt grannland bjöds det på valdramatik in i det sista. Men efter en oviss valnatt kunde den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen och det röda blocket andas ut. 

Valrörelsen i Danmark har varit den första på länge som inte präglats av invandringsfrågan. I stället har frågor som sjukvården, äldreomsorgen och klimatet toppat valdebatterna. I invandringsfrågan – och även om brott och straff – råder det numera nämligen konsensus. Mette Frederiksen har länge stått för en restriktiv migrationspolitik och på det området även tagit stöd av de borgerliga och högerpopulistiska Dansk Folkeparti i Folketinget. Samtidigt har de danska socialdemokraterna satsat på välfärdsreformer. 

Här i Sverige har Socialdemokraterna länge sneglat mot det danska systerpartiet. Efter valförlusten i det svenska valet, och efter att Frederiksen återigen har lyckats i Danmark, talar mycket för att svenska S kommer gå i danska fotspår. 

Nyligen sade Magdalena Andersson i en intervju att det inte råder någon tveksamhet om att vi ska ha en stram migrationslagstiftning. "Paradigmskiftet ägde rum 2015 och det genomförde vi", slog hon fast (Expressen, 25/10). Andersson ifrågasatte inte heller den skärpta rättspolitiken eller förslaget om tiggeriförbud. 

De socialdemokrater som varnat för Tidöavtalet som något extremt och farligt blev förstås besvikna på S-ledaren. Lisa Pelling uttryckte att det var "chockerande" i en ledare (Dagens Arena, 26/10). På Aftonbladets ledarsida frågade sig Lotta Ilona Häyrynen om det hade "brunnit i huvudet på Magdalena Andersson" (29/10). Häyrynen har en poäng när hon påpekar följande: "För bara en månad sedan lät det annorlunda. Sverigedemokraterna var ett demokratihot, sa man. SD var Putinister, hette det. Rasismen finns absolut kvar i det partiet, var budskapet." 

Nog ger det ett falskt intryck att det höga tonläget i valrörelsen har bytts ut i att mer eller mindre hålla med om Tidöavtalets inriktning i de mest laddade frågorna. Men då var då (valrörelse) och nu är nu. LO-förbund har efter valet meddelat att de öppnar upp för kontakt med SD. Byggnads Johan Lindholm, som även sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, har till exempel kritiserat strategin att ”skrämmas” med SD.

I valrörelsen upprepade Ulf Kristersson "danska straff för svenska brott". Att vi ska bli lite mer som grannlandet var ett budskap som gick hem. Magdalena Andersson ångrar säkert att den svenska högern hann "sno" Danmark inför årets val. Men det kommer som bekant nya chanser.