För de flesta svenskar var sju timmar utan Facebook, Instagram, Messenger och Whatsapp i måndags kväll just bara sju timmar utan dessa plattformar. Men för företag som är beroende av försäljning via plattformarna, liksom för annonsörer som använder sig av dem för att synas, var stoppet en kraftfull varningssignal.
En utblick över världens 3,5 miljarder Facebookanvändare visar på ännu mycket större konsekvenser. I många utvecklingsländer har nätet inneburit en genväg för människor som aldrig haft tillgång till fast telefoni eller bankernas service.
I exempelvis Kenya använder 97 procent av internetanvändarna Whatsapp och många av småföretagarna Whatsapp Business. Tjänsten används för både inköp och försäljning i det småskaliga jordbruket och de små affärsstånden som är så vanliga i landet.
Det ska ha rört sig om ett tekniskt fel som gjorde att Facebook helt kollapsade och försvann från nätet, en misslyckad uppdatering av företagets routrar. Den första tanken var annars en hackergrupp, likt den som i somras attackerade bland annat Coop i Sverige och krävde 600 miljoner kronor för att frigöra data.
Båda händelserna är ytterligare tecken på sårbarheten i systemen. Även om det jobbas frenetiskt på cybersäkerheten hos såväl staten som företagen finns alltid risken att de som vill sabotera ligger minst ett halvt steg före. Var och en behöver alternativa sätt att ordna sin försörjning om it-systemen skulle haverera.
Sverige är kanske världens mest techvänliga land, beroende på en utbredd kunskap och framgång i dessa branscher. Men också för att svenskarna alltid stuckit ut som så kallade ”early adapters”, att man tar till sig nyheter och framsteg i en rasande takt. Exempelvis är Sverige och Norge de enda länder som i princip avskaffat kontanter de senaste åren. I fjol skedde nio procent av betalningarna med sedlar och mynt.
Pandemin har starkt bidragit till att ytterligare minska beroendet av möten med andra människor. Man behöver inte ta sig till jobbet för att jobba, till affären för att handla eller till restaurangen för att äta god mat. Allt sköts hemifrån med telefonen. Men samtidigt är man alltså helt beroende av att dataservrarna fungerar friktionsfritt.
Det är en omöjlig tanke att vända skutan, att gå tillbaka till en analog tillvaro. Men det borde inte vara omöjligt att bromsa in något och minska sårbarheten. Ta intryck av våra äldre, och av Region Uppsalas brevutskick med vaccintider. Nästa gång blir det både allvarligare och mer långvarigt än några missade inlägg på Facebook och Instagram.