Äldreboendet varken idyll eller total misär

Stark kritik mot äldrevården bör framföras, men vi har inte återinfört ättestupan i Sverige.

Coronakrisen har gläntat på dörren till äldreboendet.

Coronakrisen har gläntat på dörren till äldreboendet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-05-26 18:16
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Coronapandemin har gläntat på dörren till Sveriges äldreboenden. Alla förfasar sig över vad de fått se, närmare 2 000 avlidna är bara toppen av ett isberg. I coronadrabbade områden som Stockholm, Uppsala och Södermanland har boenden förvandlats till smitthärdar med dementa som springer omkring, brist på skyddsutrustning till personalen, läkarhjälp per telefon och morfin som behandling mot viruset.

Många har under snart 30 år levt i villfarelsen att äldreboenden är ett slags ålderdomshem. Inte så konstigt. De marknadsfördes när de kom som hemlika miljöer, trivsamma med egna möbler och gardiner, och så presenteras de än i dag. ”Hjärta, valfrihet och integritet”, ”nybakat bröd”, ”underhållning” och ”extra guldkant på tillvaron”. Bara ett litet axplock.

I själva verket är äldreboenden vård i livets slutskede, om man bara tänjer något på begreppet. Det är avancerad sjukvård, bara utan sjukhusets tillgång på läkarkompetens, smittskydd och så vidare. Mysigt och ombonat, men livsfarligt i dagens läge.

Det värsta är att landets ledande politiker tycks ha haft samma romantiserade syn på äldreboenden. Under februari och mars ägnades all energi åt sjukvården. Sjukhusen byggdes om till coronarymdskepp med slussar och blinkande maskiner. Nya fältsjukhus kompletterade bilden av att man stod beredd att möta fienden. Ledarskap och handlingskraft, det är allvar nu!

När mars blev april kom besöksförbudet till landets äldreboenden. Det var så dags. Ganska snart hade handlingskraften ersatts av tafatthet. Nästan två månader senare finns fortfarande ingen vägledning för hur dementa äldre ska behandlas. Och de utlovade testerna för coronaviruset, som skulle kunna säkra tillgången på smittfri personal, har knappt kommit i gång.

När insikten väl drabbat alla blir det lätt så att pendeln slår över åt andra hållet. Nu sprids en övertygelse om att Sverige med berått mod övergett de äldre för sin omtalade strategi. Ordet ”ättestupa” används flitigt och Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, har i en rad medier (DN, SVT, SvD) i veckan slagit fast att äldreboende använder sig av aktiv dödshjälp.

Moteld kommer från Socialstyrelsen. Avdelningschefen Thomas Lindén säger att dödstalen i äldrevården inte är uppseendeväckande mycket högre än under en vanlig influensasäsong. ”Men man målar upp att det i princip är en dödsdom att ha sina äldre på äldreboende”, säger han (SVT Nyheter 23/5).

Sluträkningen kommer kanske om ett år, och ansvar kommer att utkrävas. Vad än resultatet blir har dörren till äldreboendet öppnats, och den bör förbli öppen.