Samhället har äntligen öppnat upp efter nästan två år. Den 9 februari hävdes alla restriktioner kopplade till covid-19 och längtan efter att kunna leva som vanligt igen är över. Nu kan man gå ut och äta med goda vänner utan att behöva sitta vid olika bord, åka tåg utan munskydd och slippa stå i kö för att komma in på nästan tomma museer och butiker.
Glädjen är stor vilket är fullt förståeligt. Inte minst hos alla de unga människor som slipper uppleva inställda studentfiranden eller kåraktiviteter och vars möjligheter till jobb ökar när hotell- restaurang- och besöksnäring äntligen kan återhämta sig.
Samtidigt får man inte glömma att covid-19 fortfarande är en farlig sjukdom för många och att smittspridningen för närvarande är hög ute i samhället. I region Uppsala vårdades 22 februari cirka 100 personer med coronaviruset på sjukhus. Särskilt utsatta är äldre multisjuka som inte har samma motståndskraft som övriga befolkningen.
Även om de flesta över 80 i dag har fått tre doser vaccin, vilket är ett bra skydd, kan de fortfarande bli svårt sjuka, särskilt som viruset hela tiden muteras. De som antingen bor på särskilt boende eller har hemtjänst är dessutom ständigt i nära kontakt med vårdpersonal som rör sig ute i samhället, kanske har små barn och riskerar att föra smitta med sig.
Därför är det utmärkt att vissa äldreboenden i Uppsala, trots att Folkhälsomyndigheten hävt alla restriktioner, väljer att behålla en del skyddsbestämmelser. I Sveriges Radio (21/2) berättar Jonas Anshelm, verksamhetschef på Glimmervägens vård- och omsorgsboende om hur de valt att behålla förstärkta basala hygienrutiner för omsorgspersonal som arbetar med covidsmittade och att man fortsätter att arbeta med munskydd och gör antigentest. Besökare uppmanas även fortsättningsvis att även de använda munskydd, hålla avstånd och sprita händerna. Förhoppningsvis respekteras detta fullt ut.
Häromdagen varnade dessutom statsepidemiolog Anders Tegnell för att vi i värsta fall kan få se ännu en coronavåg längre fram i vår. Blir det så kan situationen återigen bli allvarlig eftersom de borttagna restriktionerna har lett till att många avbokat sin tredje vaccination. Människor tycks ha tolkat Folkhälsomyndigheten som att all fara är över. Det är den inte.
Restriktioner eller ej. Vi har fortfarande ett gemensamt ansvar för att skydda samhällets mest utsatta från att drabbas av covid-19. Alla äldreboenden borde göra samma kloka bedömning som man gjort på Glimmervägen. Och de som inte tagit den tredje sprutan bör se till att göra det omedelbart.