Efter ett år har den rödgröna regionmajoriteten i Uppsala gett upp. Åtminstone angående Akademiska sjukhusets ekonomi. Och åtminstone om man ska tro ordföranden i sjukhusstyrelsen Neil Ormerod (V): ”Vi har en sjukvårdskris. Nu måste regeringen ställa upp så att vi får den finansiering vi behöver”, säger han till Sveriges Radio Uppland (20/3).
Det var vårdkris redan för ett år sedan när regeringen beviljade sex miljarder kronor extra till regionerna i vårbudgeten, knapp en kvarts miljard för region Uppsalas del. Regionerna skulle kompenseras för inflationen och pengarna skulle oavkortat gå till vården. En "effektivitetsdelegation" tillsattes för att undvika att pengarna försvann "i svarta hål".
Då hade det precis skett ett maktskifte i Uppsala efter knappt halva mandatperioden, sedan Centerpartiet bytt sida. Den nya majoriteten beslutade 23 april 2024 om projektet Fokus vårdskifte, "för att möta de tuffa utmaningarna … och nå en ekonomi i balans”.
I veckan hade man nått vägs ände, med sparkrav på 700 miljoner kronor för 2025, i huvudsak på Akademiska sjukhuset. ”Ännu en vårdkris som få behöver bry sig om”, skrev vi här på ledarsidan (19/3) apropå den bristande kontrollen av storsjukhuset. Under fjolåret nyanställdes 200 personer, nu ska det åter rationaliseras.
En ny politisk majoritet ska per definition ha de rätta politiska lösningarna, annars håller man inte på med politik. Om det inte vänder brukar det heta att ”det är för tidigt”, att ”vi tog över en ekonomi i fritt fall” och att väljarna får vänta ”tills våra prioriteringar gett effekt”. Ungefär så. Det ska inte vara möjligt att som Ormerod efter elva månader säga att ”nu har vi gjort allt vi kan”.
Om tre veckor läggs vårpropositionen fram till riksdagen. Regeringen vill garanterat göra något för hushållen, som tampas med fortsatt höga matpriser och en lågkonjunktur som biter sig fast. I övrigt ska man låna till försvaret och fortsätta investeringarna på området infrastruktur. Något svart ”vårdhål” att stoppa miljarder i är med andra ord knappast aktuellt den här gången.
Varför är just vården ett ”svart hål” som suger upp alla resurser? På 50 år har kostnaden dubblerats, från 5,5 till 11,0 procent av bnp. Sverige är inte unikt bland OECD-länderna, Uppsala är inte heller unikt bland regionerna. Det är förtvivlat svårt att budgetera hälso- och sjukvård och det är ännu svårare att hålla i kostnaderna. Men man måste i alla fall försöka.
”21 anledningar att lägga ned regionerna”, skrev Kristdemokraterna inför valet 2022. Styrelseordförande Ormerod i Uppsala ger partiet anledning nummer 22.