Bärbyhemmet visar hur ungdomsvård inte ska se ut

Den nya ungdomsvården måste vara anpassad till den kriminalitet som vi brottas med i dag.

Bärby-hemmet ligger utanför Uppsala och varit mycket dysfunktionellt.

Bärby-hemmet ligger utanför Uppsala och varit mycket dysfunktionellt.

Foto: Axel Hilleskog

Ledare2024-07-05 07:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Innehållet i korthet

  • Brist på platser på Statens institutionsstyrelse (SiS) innebär att 58 ungdomar i akut behov av slutenvård står i kö, vilket kan leda till att grovt kriminella ungdomar är på fri fot i sommar och begår brott.
  • SiS har kämpat med problem, inklusive rymningar från SiS-hemmet Bärby i Uppsala och personalproblem som involverar kontakt med kriminella nätverk.
  • Regeringen planerar att reformera ungdomsvården och avveckla SiS, med en utredning som ska presenteras senast i april 2025. Den nya vårdmodellen måste vara anpassad till den aktuella typen av kriminalitet och inte bli en rekryteringsplattform för ungdomsbrottslingar.

Regeringen kallade in till krismöte för den akuta platsbristen på Statens institutionsstyrelse (SiS). Totalt står 58 ungdomar som är i akut behov av slutenvård i kö. Det innebär att grovt kriminella ungdomar riskerar att vara på fri fot i sommar. Under tiden begås mord av barn, som SKR uttryckte sig. 

Det är knappast första gången SiS har haft problem. Ett exempel är SiS-hemmet Bärby här i Uppsala. Det har blivit känt för alla rymningar, den senaste under förra veckan. Förutom en bristande säkerhet på hemmen, har SiS haft grava personalproblem. Det har förekommit sexuella relationer med de boende och kontakt med kriminella nätverk. 

Det är milt uttryckt dysfunktionellt. Likaså är det faktum att 9 av 10 ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård – som SiS tar hand om – återfaller i kriminalitet. 

undefined
– Det är dags att stänga ett kapitel för att påbörja ett nytt, sa socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) när hon meddelade att regeringen vill skrota SiS.

Som tur är har regeringen meddelat att man ska göra om ungdomsvården i grunden och lägga ner SiS. Utredningen ska presenteras senast april 2025. Även om detta borde gjorts för länge sedan – innan den här regeringen ens tillträdde – är det bra att steget äntligen tas. 

Uppdraget som SiS nu har kan beskrivas som att allmänt ta hand om ungdomar på glid. Det är missbrukande tonåringar och barn med psykosociala problem. Och grovt kriminella. Detta upplägg är illa anpassat till hur verkligheten ser ut idag. Polisen bedömer att 1000 ungdomar varje år ansluter sig till kriminalitet. Numera är de kriminella också mycket unga – förra veckan arresterades en 13-åring (!) för en skjutning i centrala Stockholm. 

Som det ser ut i dag får dessutom de intagna ha tillgång till telefoner och iPad. Regelverket gör det svårt att hindra rymningar och kriminell verksamhet. Det är på grund av de slapphänta reglerna som en intagen på Bärby kunde ha ett vapen förvarat hos sig.

Det återstår att se exakt vad regeringens nya ungdomsvård mynnar ut i. Men klart är det att det måste vara vitt skilt mot vad SiS är i dag.

undefined
Gängkriminella har infilitrerat polisen genom att plantera människor på polisutbildningar.

Dessutom måste det finnas en plan för hur den nya ungdomsvården inte influeras av det som den ska verka emot – kriminalitet. Skrämmande rapportering har visat att kriminella lyckats infiltrera kriminalvård, polis och domstol. En ny ungdomsvård får inte bli ännu en rekryteringsplattform för ungdomsbrottslingar. 

Förhoppningsvis kan regeringen hitta en lösning för sommaren, så att risken för fler skjutningar kan minimeras. Men än viktigare är att den nya formen av ungdomsvård faktiskt är anpassad till den typen av kriminalitet som Sverige brottas med.

Karta: Bärby