Alldeles för stort för KU

I tisdags blev Konstitutionsutskottets, KU, årliga granskning av regeringen klar. I fallet med den saudiska vapenfabriken är kritiken skarp med krav på åtgärder. Likaså kritiseras centerledaren Annie Lööf för styrning av utlämnande av allmänna handlingar och för lögn i KU.

Ett av de ärenden där regeringen dock gick helt fri från kritik är fallet med två svenska medborgare, utlämnade från Djibouti till USA.

5 juni 2013 15:51

KU säger att Sverige ska skydda sina medborgare från ”godtyckliga ingrepp” – men att utlämnandet enbart är en fråga mellan Djibouti och USA. Fallet reser stora frågetecken kring svenskars rättssäkerhet utomlands.

Washington klassar den militanta, islamistiska somaliska gerillaorganisationen al-Shabab som terrorister, och svenskarna har enligt FBI tränat och stridit med dem i Somalia. Men hur kan det ge svenskar livstid i USA?

Juristen och terroristexperten Magnus Corell sade nyligen till TT att ”terroristbrott är terroristbrott och begås det någonstans på jordklotet så kan du riskera svenskt straffrättsligt ansvar för det”. Så om nu svenskarna är misstänkta för terroristbrott, varför lagförs de då inte i Sverige?

Kanske beror det på att Al-Shabab inte har terroriststämpel i Sverige och EU. Hur som helst har en rad förundersökningar mot männen lagts ned här hemma. Med tanke på ansträngningar som svenska UD tidigare gjort för att få hem brottsdömda svenskar, kan man tycka att det är anmärkningsvärt att inget förutsätts göras för att ta hem medborgare som ännu inte är dömda i ett land där de inte ens vistats. I stället hjälper nu Säpo USA med att åtala svenskarna i USA, med material som inte räckt för åtal i Sverige.

”Det är så det går till här i världen”, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, som ser det hela som oproblematiskt. För vem, kan man undra. Är detta en juridisk ståndpunkt?

Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo, har tidigare sagt att ”generellt när terrorbrott begås eller misstänks begås av svenskar utomlands så samarbetar vi naturligtvis med lokala brottsbekämpande myndigheter enligt deras begäran”. På vilket sätt är USA ”lokala” i detta ärende?

Advokat Thomas Olsson sätter fingret på den springande punkten: ”Det har utvecklats ett enormt nätverk efter nine-eleven, och det är ett rättssäkerhetsproblem. Det är en jättefråga.”

Ja. Och uppenbarligen alldeles för stor för KU.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Ripenberg