Vem vinner i kväll?

Det är nog med att kalkylera hur det nyckfullt det röstas i svenska tv-soffor. Nu ska det tas hänsyn till att utländska jurygrupper också ska säga sitt, konstaterar UNT:s Roger Berglund.

12 mars 2011 11:00


In The Club, Danny Saucedo
Vinstchans: [Kaja4] 
En annan tredjedel av EMD trampar skidor som Hellner i grannkanalen. Medan det här soloåket levde på en övertygande överraskningseffekt i första deltävlingen. Kanske är det just det som också tilltalar utländska jurymedlemmar. Är det här finalens mest internationella bidrag?
Spring för livet, Sara Varga
Vinstchans: [Kaja3]

Andra chansen i samma veva som internationella kvinnodagen har gjort tävlingens arrangemangsmässigt minsta låt till den mest omtalade. Kvinnomisshandel behöver det pratas mycket om. Men som låt stannar den inom landets gränser.

Vinstchans: Oh My God!, The Moniker
Vinstchans: [Kaja2]
Avancemanget för landets mest färgglada garderob är fortfarande en gåta. Det är sådana här bidrag vi brukar skaka på huvudet åt när andra länder har dem i finalen. Sista dagarna har han börjat nämnas som favorit. Oroväckande.

7 Days And 7 Nights, Brolle
Vinstchans: [Kaja3]
Någon oklanderlig popcharm vilar över hans enkla låtar. Få kan framföra genren lika bra och övertygande. Det gav finalplatsen. Norrlands guld är outsider, dock lika snäll som hans image.
Vinstchans: E det fel på mej, Linda Bengtzing
Vinstchans: [Kaja3]

Den låt i finalfältet som kommer att leva längst under nattklubbens schlagerkvällar. En artist som likt Ulf Lundell eller Tomas Ledin delar landet i två halvor: älska eller hata. Inga mellanting existerar.
Leaving home, Nicke Borg
Vinstchans: [Kaja3]
Med årets rockstämpeln i pannan står han stabil och säker trots trist scennummer. Gör till och med ett gitarrsolo acceptabelt i sammanhanget. Resultatet i deltävlingen var ingen överraskning, men ny framgång skulle vara det.

Me And My Drum, Swingfly
Vinstchans: [Kaja1]
Deltävlingarna största skräll. E-type har sprutat ur sig låtar med samma struktur i tio år. Vad som gjorde att de passade in den här premiärkvällen i Luleå är fortfarande ganska oklart.

I'm In Love, Sanna Nielsen
Vinstchans: [Kaja3]
Om flest finalplatser avgjorde fanns vinnaren här. Dansbandseurodiscon kommer också att bli efterhängsen - på Svensktoppen.

The King, The Playtones
Vinstchans: [Kaja4]
Oavsett vad man tycker om 50-talets brylcremesbastioner var det här festivalens mest helgjutna scenshow, från rekvisita via charm till framförande. Ett tydlig uttryck tog dansbandskampen till final. Men vill Sverige verkligen vara amerikanskt 50-tal i Tyskland?

Popular, Eric Saade
Vinstchans: [Kaja5]
Beskrevs som en vinnare och presterade därefter. Väl genomtänkt nummer, tillräckligt tjatigt för att vi ska minnas. Knappast ohotad, men självklar favorit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!