Vem blir årets kulturprofil i Uppsala?

Nu har det blivit dags att utse vinnaren av den hedervärda titeln Årets kulturprofil.

8 januari 2014 11:12

Under året som gått har UNT Kultur tillsammans med er läsare utsett tolv profiler som lyft Uppsalas kulturliv. Omröstningen pågår till och med 23 januari.

Januari: Maria Björk

 

Utöver att hösten 2012 ha utvecklat det nya projektet Uppsala läser samt en serie presentationer av nyutgiven litteratur från Uppsala, har kultursekreteraren Maria Björk bidragit till ett spännande program för Författarfredag på Stadsbiblioteket med gäster som Göran Rosenberg och Nina Björk.

Februari: Karin Magnusson och Andrea Korsic, Fyrisbiografen

Folkets bio, som tog över skötseln av Fyrisbiografen före jul, har fortsatt erbjuda Uppsala ett rikt och varierat utbud på bio. Under februari hade en rad starka kvalitetsfilmer på repertoaren och man visade dessutom film från Balkan under festivalen Balkan New Film Festival.

Mars: Coste Apetrea

Han har varit en del av Uppsalas musikliv sedan tiden med Samla Mammas Manna på 1970-talet. I mars släpptes Progglådan som Apetrea sammanställt, en mastodontbox med 40 cd-skivor som fångar den svenska proggeran. Apetrea anordnade även en maratonkonsert på Konserthuset där många av de gamla proggrävarna uppträdde.

April: Margaretha och Per Löfblad

Dockteatern Teater Spektaklet bildades av Margaretha och Per Löfblad 1978 och är en av få grupper i landet som gör föreställningar för riktigt små barn. ”Nog för att föreställningen vänder sig till barn mellan 2 och 4 år, men även undertecknade 30-åring fick åtminstone lite av sin sjukhusskräck lindrad av den gulliga och ångestdämpande föreställningen.”, skrev UNT:s John Sjögren om föreställningen Min tur.

Maj: Sakip Murat Yalcin

Kulturernas Karneval tog för femte året Uppsala med storm. Glada färger, toner, smaker och former fyllde Botaniska trädgården. Karnevalens samordnare Sakip Murat Yalcin - med en stor grupp människor vid sin sida - var maj månads kulturprofil.

Juni: Patric Kiraly

Voltfestivalen drog i gång 2009 på Konserthuset i Uppsala. Eldsjäl och drivande från start har Patric Kiraly varit. Årets upplaga tog plats i början av juni och på programmet fanns ett brett spektra av intressanta musikskapare. ” Voltfestivalen har placerat Uppsala på världskartan med den innovativa och fantasieggande nya elektroniska musiken”, skrev UNT Kulturs Björn Lövenlid.

Juli: Birgitta Östlund

Birgitta Östlund, i Lövstabruks kulturförening, arrangerar varje sommar, så ock under juli 2013, bland annat en rad kulturmöten, brobygganden där vetenskapsmän och konstnärer, författare och musiker samtalar om livets viktigaste företeelser.

Augusti: Författarvandringen

Anna Araviadis, Mats Tielman-Lindberg och Fredrik Mattsson är personerna bakom författarvandringen som varje år ger oss en levande inblick i Gustaf Frödings, August Strindbergs och Karin Boyes Uppsala. En lysande insats som vårdar Uppsalas litterära historia.

September: Daniel Thollin och Jonas Andersson

De skapade det femte seriealbumet i sviten 1000 ögon: Fylgia. Serieromansviten som utspelas i Uppsala blir bara bättre och bättre. Seriemakarna åstadkommer resta nackhår hos läsaren med sin skräck hämtad från akademiska kretsar.

Oktober: Åsa Mattsson och Mikael Vikman

För att Celsius skolbibliotekarier Åsa Mattssons och Mikael Vikmans spännande och lässtimulerande samarbeten med skolans lärare och elever har uppmärksammats nationellt. De driver ”årets skolbibliotek”.

November: Jan Smedh

För att han och kollegerna på The English Bookshop inte bara kämpar för att erbjuda Uppsalaborna ett bredare utbud av litteratur, utan dessutom bjuder in till intressanta event – som en Doctor Who-kväll med skådespelaren Sylvester McCoy i november.

December: Uppsala dansakademi

För sitt trettioåriga arbete med dansintresserade i alla åldrar och för sin konstnärliga utveckling. ”En av ensemblens styrkor är att dansarnas ålder spänner från 9 till 52, en inkluderande syn på dans som förstärker bilden av danskonsten som ett närmast universellt kommunikationsmedel”, skrev UNT:s Marta Ronne om ”Snövit” som visades under december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Skagegård