Just nu pågår utställningen ”Hakkors, hjärtan och banderoller” på Fredens hus i Uppsala. Utställningen består av bilder som Uppsalabon Adam Sjöborg, journalist och fotograf, har tagit under förra året. Bilderna föreställer nazistiska Nordiska motståndsrörelsens, NMR, manifestationer och demonstrationer, men också de afghanska flyktingungdomarnas olika demonstrationer och manifestationer, bland annat den kända sittstrejken på Medborgarplatsen i Stockholm.
Idén till utställningen fick Adam Sjöborg när han gick igenom sina bilder från NMR:s uppmärksammade demonstrationståg i Göteborg 30 september förra året, den som föregicks av hätsk debatt och som slutade med att flera demonstranter greps av polisen.
– Det slog mig plötsligt att NMR, precis som de unga afghanerna, uttrycker sina demokratiska rättigheter med sina demonstrationer och manifestationer, säger han. Samtidigt är de två grupper som står väldigt, väldigt långt ifrån varandra.
Adam Sjöborg hade sedan början av 2017 följt de unga flyktingarna, först rörelsen ”Vi står inte ut”, som huvudsakligen bestod av svenskar som på olika sätt ställde upp och tog ställning, men senare också rörelsen ”Ung i Sverige”, där de utvisningshotade ungdomarna började föra sin egen tala.
– Rörelsen växte sig starkare under året, den fick mer och mer uppmärksamhet i medierna och Fatemeh Khavari trädde fram som talesperson för hela rörelsen, säger han. Samtidigt såg man hur NMR och andra främlingsfientliga grupper började bli mer aktiva.
Adam Sjöborg har vid flera tillfällen varit med när det har uppstått en konfrontation mellan de båda grupperna.
– Främlingsfientliga grupper har dykt upp vid fredliga manifestationer och försökt provocera fram en reaktion, säger han. Deras taktik är att få den andra gruppen, eller polisen, att reagera så att de kan framställa sig själva som offer.
NMR har varit tydliga med vad de tycker om journalister, och Adam Sjöborg är medveten om att han, som när det hettar till oftast har ögat mot kamerans slutare, har en utsatt position.
– Jag har aldrig blivit skadad eller hotad, men jag har kollegor som har fått ta emot dödshot, säger han. Jag är därför glad att jag fick delta i kursen ”Uppdrag konfliktzon” som Försvarsmakten anordnar, där lär man sig hur man ska agera i konfliktfyllda miljöer, både i Sverige och utomlands.
Adam Sjöborg vill med utställningen visa i vilka olika syften yttrandefriheten kan användas, men även lyfta frågan om vad ett människoliv är värt, och huruvida man i dagens Sverige värderar alla liv lika. Å ena sida finns NMR, som vill införa dödsstraff för ”folkförrädare”. Å andra sidan finns de afghanska flyktingungdomarna, som menar att det betyder döden för dem att utvisas till Afghanistan.
– En annan fråga är den om Sverige, med tanke på hur människor på flykt behandlas, fortfarande kan kalla sig en humanitär stormakt, säger han. Vad säger det om Sverige som land att vi inte låter de ensamkommande stanna här?
Adam Sjöborg har planer på att fortsätta sin bevakning av de båda grupperna också under 2018, och redan nu finns det tankar på att följa upp ”Hakkors, hjärtan och banderoller” men en liknande utställning.
– Jag hade tänkt åka till Afghanistan, men fick nyligen avslag på min visumansökan, säger han. Det jag vet nu är att jag på något sätt kommer att fortsätta min bevakning, det är valår och det ska bli intressant att se hur viktig den här frågan blir i valdebatten.