Filmrecension: Fint och värmande drama

Knarrig kvinna får sitt hjärta upptinat av charmig liten pojke. Lugn, dramatiken är faktiskt bättre än det kanske låter i "Summerland".

Alice (Gemma Arterton) och Frank (Lucas Bond) tvingas ihop när han evakueras från London. Pressbild.

Alice (Gemma Arterton) och Frank (Lucas Bond) tvingas ihop när han evakueras från London. Pressbild.

Foto: Michael Wharley/Noble Entertainment

Utrikes2020-10-21 13:20

Oftast brukar det vara män med begynnande Scrooge-image som råkar ut för den gamla välbeprövade filmpremissen "påtvingat barn som så småningom smälter isen kring hjärtat".

Men i långfilmsdebuterande brittiska teaterstjärnskottet Jessica Swales småsöta historia är det en kvinna med attitydproblem som råkar ut för ett lockigt litet charmtroll.

Blitzen plågar London under andra världskriget och Frank står en dag i den mycket upptagna författaren Alice Lambs farstu, i sällskap med en sträng dam som hävdar att Alice måste göra sin medborgerliga plikt och ta hand om det stackars evakuerade krigsbarnet.

Alice (Gemma Arterton) är en excentrisk outsider i byn, många tror att hon är en elak häxa, som eventuellt samarbetar med nazisterna, och hon gör inte mycket för att få en trevligare image. Hon tvärvägrar förstås när Frank dyker upp men nöden är stor och till slut går hon med på att han kan få stanna i några dagar.

Här skulle man kunna skriva att det sedan går ungefär precis som förväntat. Vilket det också gör. Men Jessica Swale kryddar den här berättelsen med magiskt vackra miljöer - vita, ståtliga klippor, små gulliga engelska stugor och perfekt kostym ned till minsta stickade kofta - och fina återblickar i Alices liv som förklarar varför hon är så bitter och kantig.

Minnen från en olycklig kärleksaffär med den vackra och charmiga Vera (Gugu Mbatha-Raw) tränger sig på när Frank dyker upp, och bortträngda känslor väcks till liv på nytt.

Gemma Arterton är precis lagom salt för att spela rollen som den intellektuella och egensinniga Alice, som i sitt yrkesliv undersöker myter och sanningshalten bakom dem. Hennes lite torra förhållningssätt blir förstås utmanat av Frank, som ser på tillvaron med ett barns mer magiskt laddade blick.

"Summerland" är alltså så sprängfylld av potentiella klichéminor (och en och annan osannolik twist) att det är ett litet under att filmen inte självantänder av bara farten. Men spelet och stämningen är av så pass hög kvalitet att det ändå går tämligen lätt att bara köpa det här härligt melodramatiska lilla äventyret.

Alice (Gemma Arterton) och Vera (Gugu Mbatha-Raw) upplever stark kärlek i "Summerland". Pressbild.
Alice (Gemma Arterton) och Vera (Gugu Mbatha-Raw) upplever stark kärlek i "Summerland". Pressbild.
Fakta: Summerland

Genre: Drama

Premiär: 23 oktober 2020

I rollerna: Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Raw, Lucas Bond med flera

Regi: Jessica Swale

Speltid: 1 timme 39 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om