Uppsalapolitiker gör deckardebut

Rasmus Lenefors är inte bara politisk sekreterare för socialdemokraterna i Uppsala. Han är också debuterande deckarförfattare.

8 januari 2013 10:14

Boken hade funnits länge i huvudet. Det var under det amerikanska presidentvalet 2008 som Rasmus Lenefors fick idén till huvudintrigen i Amatören, hans debutbok som släpptes tidigare i december.

Den amerikanske rörmokaren Joseph Wurzelbacher konfronterade Barack Obama om hur dennes skattepolitik skulle drabba egenföretagarna. Det hela hamnade på Youtube och rörmokaren blev över en natt "Joe the Plumber" och en politisk symbol med hela världen.
- Det politiska landskapet ser ut så i dag, man kan gå från ingenstans till att få en otroligt framträdande roll. Min huvudkaraktär blir politiker efter en liknande händelse.

Amatören handlar om den unge Robin Kvist som blir känd som Youtubefenomenet "Green Robin" när han ifrågasätter republikanske kandidaten John McCains miljöpolitik. Med ett visserligen politiskt intresse men utan särskilt mycket erfarenhet blir han uppsatt som fjärde namnet på ett icke namngivet partis lista över kandidater till Europaparlamentsvalet. Grundhistorien är hämtad från fenomenet "Joe the Plumber", men mycket av boken är inspirerat av den svenska politiken. Inte minst har Rasmus Lenefors hämtat stoff från sina egna erfarenheter som politisk sekreterare för socialdemokraterna i Uppsala, tiden som praktikant hos Hillary Clinton och som delaktig i bägge Barack Obamas valkampanjer.
- Jag tror att miljöer där det finns makt och inflytande blir spännande att läsa om. Det kan handla om höga politiska miljöer eller företagsmiljöer, eller en maktkamp inom de olympiska spelen. När något stort står på spel blir det extra kittlande.

Att vara insatt är en fördel när man ska skapa en trovärdig handling. Rasmus Lenefors nämner Leif GW Person som sagt att polisarbetet i Beckfilmerna är orealistisk och har själv läst politiska thrillers där han tänkt att "så där går det ju inte till". Han har hört jämförelsen med Thomas Bodström, en annan socialdemokratisk politiker som gett sig på thrillergenren.
- Det finns ganska få riktiga politiska thrillers i Sverige så därför jämför en del med honom. Och folk tycker nog att det är spännande att få en inblick bakom maktens kulisser.

Att ha fått boken utgiven är en dröm som blivit sann. Och så har det ju gått bra också. Boken ligger efter några veckors utgivning på cdon:s lista över mest sålda deckare. Alla intäkter för boken går till hjälparbetet i Syrien.
- Jag kände när jag skrev boken att den verkliga drivkraften var att genomföra det här, att det blev en hel bok. Men pengarna känns gör bättre nytta på annat håll. Jag är förfärad över vad som händer i Syrien.

Har jobbat för Obama

Rasmus Lenefors
Ålder
: 30 år
Bor: I Stockholm
Familj: Frun Victoria
Bakgrund: Började arbeta på Uppsala stadshus år 2011, som politisk sekreterare för socialdemokraterna. Har praktiserat hos Hillary Clinton och varit delaktig i Barack Obamas båda valkampanjer.
Aktuell: Med debutboken Amatören.
Kuriosa: Omslaget är gjort av Uppsalafotografen Niklas Lundengård, och inspirerat av James Bond. ”Jag uppmanar folk att döma boken efter omslaget”, säger en nöjd Rasmus Lenefors.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Skagegård