Uppsalakör i kinesisk storfilm

The Flowers of War, som i dagarna haft premiär världen över, är en av de största filmproduktionerna i Kina någonsin. Uppsalakören Allmänna Sången står för filmmusiken.

29 december 2011 10:02

Man kan undra varför just Allmänna Sången valdes ut att göra musiken till storfilmen The Flowers of War. Den är regisserad av Yimou Zhang som har internationella succéer bakom sig, som Hero och House of Flying Daggers bakom sig?

Allmänna Sångens ordförande Jakob Piehl förklarar att han själv ställt sig den frågan.
- Tydligen så hade Chen Qigang, den musikaliskt ansvarige, hört från sin mentor att de bästa körerna finns i Sverige. Visst hade de kunnat välja Radiokören, men jag tror att Allmänna Sångens ungdomliga klanger och röster var vad de ville ha.

Inspelningen, som ägde rum de två första dagarna i oktober, var en ny erfarenhet, förklarar han.
- Det är väldigt speciellt att göra musik till en film, att passa ihop musiken med ett bildspråk. Än så länge har jag bara sett valda delar ur filmen, men att döma av det verkar resultatet vara lyckat.

Filmen är Kinas bidrag till Oscarsgalans kategori för bästa utländska film och den är dessutom Golden Globe-nominerad. Framgångarna har öppnat nya möjligheter för Allmänna Sången. Inte minst står dörren till Kina öppen.
- En kinesisk agent har bokat oss till konserthus i Peking och Shanghai. Nu söker vi sponsorer, för det kostar naturligtvis en hel del av flyga och de flesta av oss är ju studenter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tim Andersson