Uppsalabo i jazzig treenighet

Gruppen Trinity släppte nyligen skivan Get out och hyllades av kritikerna som gudar på den svenska jazzhimlen. Den helige Ande i den musikaliska treenigheten är organisten och Uppsalabon Andreas Hellkvist.

4 januari 2012 11:02

Lovorden haglar. ”Det här är en av de mest intressanta smågrupperna svensk jazz förfogar över i dag”, skriver en kritiker. De ger en ”känsla av det perfekta samspelet och en sjusärdeles spelglädje”, skriver en annan. Så vad är egentligen grejen?

Organisten Andreas Hellkvist, som har kallats ”hammondorgelns häxmästare”, tror att hemligheten ligger i den okonventionella instrumenteringen med trummor, hammondorgel och trumpet.
- Trumpet är ett fantastiskt melodiinstrument, och det klingar väldigt fint tillsammans med orgeln. Båda instrumenten har också en enorm dynamik, man kan spela väldigt svagt och så högt att man får ont i öronen. Där finns stora möjligheter till kontraster.

Trinity bildades 2005. Då hade Andreas Hellkvist och Ali Djeridi, som på den tiden också bodde i Uppsala, redan spelat i hop ett par år.

Men något saknades, så de bestämde sig för att värva den unge men redan väletablerade trumpetaren Karl Olandersson.

Det tycks ha varit ett lyckat drag. Debuten Paris eyes från 2010 fick ett fint mottagande, och med uppföljaren Get out har de definitivt befäst sin plats på den svenska jazzhimlen.
- Tanken med Get out är att den ska spegla det vi gör på scenen.

Föredrar du livespelning framför skivinspelning?
- En skiva är ett snapshot. Det är bara ett exempel på hur låtarna kan låta, live blir det någonting annat. Den grejen är ju jazzens själva natur. En konsert rymmer fler dimensioner är en skiva. Vi har fått uppskattning för det visuella, inlevelsen och interaktionen.

Trinity betyder treenighet på svenska. Vem är du i treenigheten?
- Ali är fadern, det var han som grundade bandet och han är äldst. Trummorna är dessutom fundamentet i bandet. Karl är sonen. Han är yngst och det är han som predikar budskapet. Själv är jag den som knyter ihop trummorna och trumpeten. Orgeln är allestädes närvarande. Alltså är jag anden.

Vad väntar nu?
- Till våren ger vi oss ut i landet på en turné. Förhoppningsvis kommer vi också till Uppsala. Det roligaste just nu är att vår första skiva kommer att släppas i Japan. Eventuellt åker vi dit så småningom, det beror på hur det går.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tim Andersson