Vandalism och kärlekshymner – fotboll väcker känslor

Världens viktigaste oviktiga sak, påstås påven Johannes Paulus II ha kallat fotboll. Nu står EM för dörren och det är straffsparksläge för en reporter som vill lista några av fotbollens avtryck i kulturen, skriver Göran Sterner.

Hatet mot Zlatan och föraktet för konsten tog sig hemska uttryck i Malmö i början av 2020.

Hatet mot Zlatan och föraktet för konsten tog sig hemska uttryck i Malmö i början av 2020.

Foto: TT

Uppsala2021-06-10 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett obegripligt gytter av folk som springer fram och tillbaka och sparkar på en boll? Det gröna fältets schack? Eller världens allvarligaste lek? Hur man än ser på fotboll så uppstår känslor. En perfekt utgångspunkt för konst, litteratur och film med andra ord.

KONST: Zlatan-statyn är svår att bortse från. Här kan verkligen snacka om starka känslor. Konstnären Peter Lindes bronsstaty fick som bekant inte stå i fred särskilt länge på Stadiontorget i Malmö där den placerades hösten 2019. I början på 2020 vandaliserades den av ilskna Malmö FF-supportrar som gick bananas när Zlatan Ibrahimovic blev delägare i Hammarby. Den svårt sargade statyn har reparerats men står tills vidare magasinerad.

undefined
Nick Hornby pekar ut riktningen för Arsenals klassiska 90-talslag som Anders Limpar var en del av.

LITTERATUR: Nick Hornby brukar ofta nämnas som en författare som förstår sig på fotbollens innersta väsen. Och visst, hans genombrottsbok från 1992, "Fever Pitch" ("En i laget" på svenska), är en klassiker. Huvudpersonen Pauls hängivenhet för favoritlaget Arsenal saknar gränser och är egentligen ganska osund.

undefined
Här är bildbeviset. Björn Ranelid (t v) var en av de sex juniorer som fick plats i Malmö FF:s a-lag 1969.

Björn Ranelid har ett förflutet som fotbollsspelare och värvades faktiskt av Malmö FF som ung. Där blev det dock bara en cupmatch med A-laget. Trots de blygsamma framgångarna har han föga förvånande utnämnt sig själv till Sveriges snabbaste fotbollsspelare genom tiderna. Enligt utsago har han nämligen klockats för 10,7 sekunder på 100 meter. Som skribent har han bland annat medverkat i "Fotbollens höga visa", en hyllningsbok till MFF.

undefined
Skådespelarna Parminder Nagra och Keira Knightley medverkade i "Skruva den som Beckham".

FILM: Här finns det en hel del rullar att välja på. Nick Hornbys bok "Fever Pitch" blev ju ganska lyckad även som film med Colin Firth i huvudrollen. En annan brittisk fullträff är dramakomedin "Skruva den som Beckham". Den handlar om 17-åringen Jess som får ta en fight med sina föräldrar för att få ägna sig åt sin favoritsysselsättning. Mamma och pappa vill hellre att dottern ska leva efter traditionella indiska seder och bruk, och i dem ingår inte att bära kortbyxor och snöra på sig skor med dobbar. 

undefined
Vad är Kim Källström mjuka göteborgska mot Hanna Marklunds distinkta västerbottniska? Inte mycket.

Övrigt: Egentligen är det tillräckligt att se en match på högsta nivå för att få en skönhetsupplevelse. Panterlika målvaktsräddningar, Glenn Hysén-doftande glidtacklingar, skrattretande filmningar och avgörande mål på tilläggstid räcker långt. För att inte tala om expertkommentatorn Hanna Marklunds klingande västerbottniska.