Mobiltelefoner – "ett otyg" på konserter

När pandemin släppte sitt grepp om liveuppträdanden jämförde artisten Markus Krunegård konserterna med kosläpp. Men likt grönbete finns surrande flugor även vid kulturevenemang. UNT undersöker vad som stör mest när vi upplever kultur.

Ulrica Segersten och Tove Engström ska på konsert på UKK. De uppskattar inte att få mobiler framför sig.

Ulrica Segersten och Tove Engström ska på konsert på UKK. De uppskattar inte att få mobiler framför sig.

Foto: Rosalie Sjöberg

Uppsala2023-01-08 12:00

– Lägg ner era telefoner! Vi har stirrat på dem i 1,5 år för att vi inte har fått vara tillsammans, ropade Green Days sångare till publiken vid deras Sverigekonsert i fjol.

En kväll i december ska Karin Mårtensson och Ulrica Segersten se Malena Ernman på Uppsala konsert och kongress. De håller med om att mobiltelefoner är ett störningsmoment. 

– Jag tycker att det är ett otyg att sitta och filma, det är skönt om man är på en föreställning där de inleder med ”kom ihåg att stänga av era mobiltelefoner”, säger Karin Mårtensson. 

undefined
Ulrica Segersten och Tove Engström ska på konsert på UKK. De uppskattar inte att få mobiler framför sig.

– Man är där för att man vill få en liveupplevelse som är här och nu, men så är det 50 mobiltelefoner uppe och filmar. Man har så mycket på skärmen ändå. Prassel är också störande, man vill kunna njuta av upplevelsen man har betalat för, säger Ulrica Segersten.

Vad som anses mest störande beror på vilken typ av kultur man upplever. Uppsalabon Emma Olsson, som är ett stort fan av Markus Krunegård och såg båda hans konserter i Uppsala i år stör sig mest på folk som inte respekterar kösystemet. 

– Man kan ha stått och köat i flera timmar, så kommer det någon och tränger sig när konserten börjar, det är inte så roligt.

Vad kan man göra för att undvika störningsmomenten? Karin Mårtensson såg skådespelaren Bertil Lundén på Stadsteatern för några år sedan. 

– Innan föreställningen prasslande han med twist-karameller och hytte med fingret. Efter ett tag avbröt han föreställningen för att det var ett ungt par som bläddrade i programmet. ”Läsa programmet kan ni göra efteråt” sa han.

undefined
Karin Mårtensson minns när Bertil Lundén avbröt en pjäs för att säga till folk i publiken.

– Jag kan nog knacka på axeln och hyscha lite. Jag försöker att inte verka ovänlig, men jag har nästan aldrig behövt säga till någon, fortsätter Karin Mårtensson

Ulrica Segersten säger att hon biter ihop om hon blir störd. Hon berättar om hennes man som blev störd av prassel på bio och till slut exploderade av irritation och skämdes sedan i flera år. 

– Irritationen kan gå över men att känna att man har varit taskig går inte över lika lätt.

Någon som inte är rädd för att säga till är Cilla Wyke. I somras såg hon sitt favoritband The Ark och köade i fyra timmar för att få en plats längst fram. Precis innan konserten började gick brandlarmet och lokalen behövde utrymmas. När publiken fick grönt ljus sprang de in och alla fick inte tillbaka sina platser.

– Där jag stått stod en lång man. Jag såg inget bakom honom så jag bad honom snällt att flytta på sig men han lyssnade inte, så till slut fick jag tackla honom och det var han inte beredd på från en 60 årig tant. Men sen var vi kompisar igen och njöt av konserten, säger hon.

undefined
Mängden mobiler som åker upp och skymmer sikten är ett gissel, tycker konsertbesökare.

På Uppsala konsert & kongress råder det foto- och filmförbud i alla salar. Det sitter skyltar med en överkryssad kamera vid varje sal, publikvärdar och förinspelade meddelanden informerar om förbudet.

– Det är svårt för oss att förhindra, men om det är någon som håller upp sin telefon väldigt mycket eller använder blixt kommer vi säga till, säger Karin Sävström, marknadschef.

– Vissa artister har speciellt ljus i sina shower och då kan det ju verkligen förstöra om det kommer blixtar som lyser upp på fel sätt, medan andra tycker att det är ett härligt sätt att interagera med publiken. 

Men enligt Karin Sävström är UKK:s publik omtänksam och uppger att de inte har några stora problem med störningsmoment.

Mobilförbud

Flera storstjärnor har haft mobilförbud under sina konserter. I höstas var det strikt värre när Bob Dylan gästade Sverige. 

För att få komma in på konserterna i Stockholm och Göteborg behövde publiken lägga mobilen i ett låst fodral. För att låsa upp fodralet och få tillgång till sin mobiltelefon måste man ta sig till en speciell upplåsningszon, rapporterade GP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!