Samtalsserie om framtidens bibliotek

Vart är biblioteken på väg? Bibliotek Uppsala hoppas på en öppen dialog om verksamhetens riktning.

Anders Rydell. Gästar första panelsamtalet tillsammans med Anders Mildner på måndag.

Anders Rydell. Gästar första panelsamtalet tillsammans med Anders Mildner på måndag.

Foto: Natanael Johansson

Uppsala2016-03-04 13:00

På måndagseftermiddagar med start i mars kommer Stadsbiblioteket hålla i panelsamtal om ämnen som handlar om allt från integration till informationssökande. Där kommer journalister, konstnärer och akademiker att tillsammans med allmänheten diskutera vart biblioteken är på väg. Anledningen till satsningen är att Bibliotek Uppsala ska skapa en ny verksamhetsplan.

Istället för att skapa ett internt plandokument har organisationen bestämt sig för att hålla ett öppet samtal med allmänheten. Vid fem olika tillfällen tar paneldeltagarna tag i teman som är viktiga för både biblioteken och samhället i stort. Den 4 april diskuterar man läsning.

– Många påstår ju att barn inte läser längre texter numera. Är det verkligen så? Hur ser vår tids berättelser och berättande egentligen ut, säger Johanna Hansson, som samordnar diskussionerna och deltar i det fjärde panelsamtalet, som ska handla om yttrandefrihet.

Biblioteken har ett uppdrag att agera som platser för fri åsiktsbildning. Men konflikter uppstår när olika sorters åsikter är helt oförenliga med varandra.

– Hur ska man förhålla sig till åsikter som man helt enkelt inte gillar? Vi vill att biblioteket ska vara en plats för att pröva och kanske ompröva både egnas och andras åsikter, säger Johanna Hansson.

Hon hoppas att allmänheten ska vara med och skapa den riktning som definierar verksamheten framöver.

– Vi vill verkligen att det ska bli ett framåtsyftande samtal.

Fakta "På spaning efter den tid som kommer"

En serie samtal som tar plats på Stadsbiblioteket.

7/3: "Biblioteket – vårt kollektiva minne?" Med Anders Mildner, journalist och debattör och Anders Rydell, författare och journalist.

14/3: "Vilka får vara med? Om integration och segregation." Med Irene Molina, professor i kulturgeografi och Andrea Hvistendahl, konstnär.

21/3: "Är det verkligen sant? Om ungas kritiska blick på nätet." Deltar gör Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete och Jack Werner, journalist.

4/4: "Vilken läsning gills? Om nya sätt att läsa." Alexandra Borg, fil dr i litteraturvetenskap och Ola Hellsten, konstnärlig ledare på Serieteket deltar.

11/4: "Får man säga vad som helst på biblioteket? Om fri åsiktsbildning". Med Thomas Bull, Högsta förvaltningsdomstolen, Håkan Holmberg, politisk chefredaktör UNT och Johanna Hansson, stadsbibliotekarie för Bibliotek Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!