David Sundin programleder nyårsfirandet

Gimosonen David Sundin programleder i år nyårsfirandet på Skansen – men hur firar han själv? Här delar SVT-profilen med sig av sina tips för ett gott nytt år.

TV-profilen David Sundin ska i år programleda nyårsfirandet från Skansen.

TV-profilen David Sundin ska i år programleda nyårsfirandet från Skansen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Uppsala2022-12-30 21:00

Det är en stressad David Sundin som svarar när jag ringer honom på torsdagen för att göra vår intervju. Han är nämligen på repetitionen inför SVT:s traditionsenliga nyårssändning från Skansen, som han i år programleder:

– Så det är bara att köra igång med frågorna!

Jamen hur känns det inför lördag? 

– Så himla roligt, mäktigt maffigt, svarar David och fortsätter: 

– Det är en mäktig högtid, då man får reflektera över vad man har varit om under året som gått och lämna det bakom sig. Men samtidigt får en chans att blicka framåt. 

Hur brukar du vanligtvis fira nyår? 

– Det har varit väldigt stor spridning, jag har såklart festat och levt rövare. Men några år har jag också sovit på tolvslaget, det kan jag rekommendera att man gör. Att man bara tar det lugnt och äter något gott. Nyår behöver inte vara extra flott eller påkostat. 

...somnat med flit eller råkat?

– Det har faktiskt varit med flit! Sen är det också så att jag ofta blir sjuk så fort jag är ledig, eftersom jag arbetar så mycket, och av den anledningen sovit igenom nyår. 

Vad tycker du att man ska äta på nyår? 

– Det gör man såklart som man vill, säger han och tillägger med ett schvung:

– Något jag verkligen kan rekommendera är mackor. Framför allt en från Lasse Kronérs kokbok: "80 väldigt goda mackor". Där finns det en nyårsmacka med oxfilé som är god. 

År 2019 gjorde David en podd tillsammans med komikern Albin Olsson, där de testade alla mackor från boken. Där avsnittet med nyårsmackan blev speciellt uppmärksammad.

– Det var som att vi hade väckt liv i den igen, och då var många lyssnare som också hörde av sig och hade gjort den. Med stor framgång kan tilläggas. 

Har du ett nyår du kommer ihåg lite extra? 

– Har jag det? Det vet jag faktiskt inte. Men några jag kommer ihåg lite extra är de gånger man varit i ett högt hus, som när jag firade nyår i Tokyo. För att om man är i ett väldigt högt hus kan man blicka ut mot staden och vara i nivå med fyrverkerierna. Så i stället för att kolla upp mot fyrverkerierna ser man dem från jämnhöjd, det är mäktigt.

Slutligen – har du något nyårslöfte?

– Jag har inte hunnit tänka så långt. Det brukar vara att ta det lugnt, men det är inget jag vågar lova. Nyårslöften brukar hålla en månad, man köper sitt träningskort och hej och hå. Men jag tänker att man i stället för löften kan försöka minska pressen och sluta lova saker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!