Tårgas väller ut från Carolina Redivia. Det är den 5 april 1995 och vid 13-tiden larmas brandkår och ambulans till biblioteket för att undersöka gasutsläppet. "Titta här – bibeln är stulen" hör räddningspersonalen ett vittne skrika. Man finner att glasmontern där universitetsbibliotekets allra heligaste klenod – Silverbibeln – förvaras har krossats med en hammare och mycket riktigt...
Bibeln är borta och två personer är på flykt.
– Det här är en så kallad "smash n grab"-kupp där två personer snor åt sig en 1 500 år gammal bibel och försvinner spårlöst. Det finns många trådar att dra i och många frågetecken. Historien är full av dramatiska vändningar, roliga detaljer och färgstarka personer, säger Niklas Storm på P4 Uppland som gjort den nya dokumentären.
Några av de färgstarka personligheterna är dåvarande överbibliotekarien Thomas Tottie och utredaren Kjell Söderberg som tidigare skrivit en bok om fallet. Andra personligheter är de som i dokumentären gömmer sig bakom de fingerade namnen "Rune", "Bengt", "Frida" och "Willy", som misstänks för att på ett eller annat sätt ha varit inblandade i stölden.
För polisen följer en intensiv spaningsinsats och universitetet utlyser en belöning på 100 000 kronor för tips som kan bidra till att bibeln återbördas.
Då ingen vet varför bibeln stals jobbar polisen utifrån en rad hypoteser. Hypoteser som 26 år senare osar 90-tal.
– En hypotes är att bibeln stulits och återbördats till Tjeckien, där Sverige tog den som krigsbyte på 1600-talet. Men man utreder även om det är ett satanistiskt motiverad stöld eller om det är ett rollspel som gått för långt, skrattar Niklas Storm.
Efter att två sotare av en slump finner en sedelbunt, tårgas och en bild på Silverbibeln, på en vind, byter spaningen plats och scen till Stockholm där polisen intresserat sig för ovan nämnda kvartett. Polisen inleder dygnet runt-spaning mot en klädesbutik som "Frida" driver.
Spaningen resulterar i ett tillslag mot de misstänkta samt en stor räkning för all Coca-Cola som spanarna druckit.
Stölden av Silverbibeln har avhandlats flera gånger tidigare. Men det som kunde ha blivit ännu en dokumentär redogörelse av händelseförloppet tar en dramatisk vändning i slutproduktionen då telefonen oväntat ringer.
– Jag hade ju sökt kontakt med alla inblandade men inte räknat med att de skulle vilja prata. Men så ringer "Bengt" och berättar att han höll i hammaren och att "Rune" höll i tårgasen. Det var en svindlande öppning i berättelsen, säger Niklas Storm.
Efter en dryg månad hittas Silverbibeln i box 198 på Stockholm Centralstation. Det efter ett anonymt tips till universitetets dåvarande säkerhetschef Per Öhlund. För UNT berättade Thomas Tottie att "den ofödda kalven, vars skinn bibelsidorna är gjorda av, från år 520 var seg", då Silverbibeln återgavs oskadd.
Ingen av de misstänkta personerna döms för själva stölden men "Rune" döms för häleri och "Willy" döms för förberedelse till grov stöld.
– Det har gått 26 år sedan återlämnandet av Silverbibeln men poliserna som var inblandade vill, eller kan fortfarande inte berätta hur det gick till. Det är tydligt att det har varit kontakter och överenskommelser mellan polis och den undre världen. Det känns fantastiskt att ha kommit en bit på vägen och belysa något nytt, säger Niklas Storm.