Fridolin och Palmer leder kurs om humor

De har varit vänner i decennier. Nu tittar tidigare utbildningsministern Gustav Fridolin tillsammans med socialantropologen Brian Palmer närmare på humorns kraft.

Gustav Fridolin tar upp Uppsalapastorn Micael Grenholms inspel om Migrationsverkets kunskapstest för konvertiter som ett bra exempel på hur man kan använda humor för att uppmärksamma orättvisor.

Gustav Fridolin tar upp Uppsalapastorn Micael Grenholms inspel om Migrationsverkets kunskapstest för konvertiter som ett bra exempel på hur man kan använda humor för att uppmärksamma orättvisor.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala2021-02-22 06:45

Kursen "Comic Relief: Humor as Social Criticism" pågår för första gången på Newmaninstitutet i centrala Uppsala. Den fokuserar på humor som social kritik och hur man använder humor för att belysa orättvisor i samhället.

– Humor kan göra så mycket positivt i världen. Vi ser i tyranniska regimer att humor är ett mycket effektivt medel för de som vill se förändring, berättar Brian Palmer, även lektor vid Teologiska institutionen på Uppsala universitet.

undefined
Brian Palmer berättar att han kommer från en familj där humorn alltid varit viktig.

Han och Gustav Fridolin höll förra året kursen "Ends of the World" där de utforskade scenarion som kan leda till människans utrotning. Efter det tunga ämnet, och i och med pandemin, ville de göra en mer glädjerik och hoppfull kurs.

– Nyhetstittandet minskade i USA samtidigt som humoristiska talkshows gick i taket. Fler valde att få förståelse för vad som hänt genom humor. Kanske för att världen uppfattades som så absurd att den var svår att smälta utan humor, berättar Gustav Fridolin.

undefined
Gustav Fridolin tar upp Uppsalapastorn Micael Grenholms inspel om Migrationsverkets kunskapstest för konvertiter som ett bra exempel på hur man kan använda humor för att uppmärksamma orättvisor.

Kursdeltagarna visar sig komma från varierade yrken och studier; allt ifrån aktivister, folkbildare, professorer, ingenjörer, modeskapare och filosofistudenter. Kurstillfällena består mestadels av intervjuer där de frågar gäster om deras liv, arbete och reflektioner på kursens teman.

– Jag har använt intervjuformat i kurser tidigare på Harvard och det fungerar väldigt bra, berättar Brian Palmer.

Målet var en blandning av praktiker och akademiker, män och kvinnor, höger och vänster och olika slags humor. Än så länge har kursen gästats av komikern och programledaren Kristoffer Appelquist, tidigare politiska kommunikatörerna Simon Sjögren (M) och Johannes Klennell (V) och teologen Ola Sigurdson.

Gustav Fridolin förklarar att varje intervju blir en möjlighet att se olika sätt att använda humor.

– Varje kurstillfälle blir som en pusselbit, förklarar han.

Tidningen fick möjligheten att sitta med på intervjun med komikern, författaren och människorättskämpen Zinat Pirzadeh.

Studenterna ställer blandade frågor som de är nyfikna på. Det är humorfyllt men samtidigt allvarligt och berör ämnen som gränsdragningar inom stand-up, hedersvåld, integrering, rasism, bostadspolitik, feminism och hur man hanterar attacker som kvinna och komiker. Samtalet är genuint och kraftfullt och Zinat Pirzadeh delar med sig av personliga erfarenheter och belyser humorns centrala roll i sitt arbete.

undefined
I pauser på kursen dansar klassen. "Det blir lite energi efter att ha suttit vid skärmen länge och man får en känsla av gemenskap", berättar Brian Palmer.

Flera av studenterna berättar att de läser kursen för att själva hitta nya verktyg.

– Jag läser Brians kurser för att lära mig hur jag kan applicera det i mitt fält för att nå förändring, säger Melissa Maples-Yap, 35 år, som läser masterprogrammet om religion i fred och konflikt på Uppsala universitet.

Olivia Alm-Brillantes, 25 år, träffade Brian Palmer när hon delade ut broschyrer om klimatet och hittade kursen därigenom.

– Vi når en djup räckvidd med hjälp av alla dessa komiker, kreatörer, akademiker, som på olika sätt nyanserar, väcker löje och får människor att tänka till, säger hon.

Brian Palmer och Gustav Fridolin har erbjudit Newmaninstitutet att hålla kursen igen nästa år.

Vad vill ni att folk ska veta som är nyfikna på kursen?

Att humor kan ge en otrolig makt och möjlighet att påverka, att inspirera, att få uppmärksamhet i en viss fråga. För personer som vill vara aktiva i det publika samtalet kan det vara viktigt att lära sig hur man använder humor, säger Brian Palmer.

undefined
Brian Palmer beskriver humor som ett praktiskt hantverk där man lär sig skicklighet och knep men också som någonting man kan analysera vetenskapligt. 
Comic Relief

"Comic Relief: Humor as Social Criticism" går vårterminen 2021 på Newmaninstitutet och ges åter våren 2022.

Kommande gäster: My Gudmundsdotter och Erik Broström (improvisationskomiker) och Majken Jul Sørensen (sociolog, författare och aktivist).

Kursen avslutas med ett projekt där studenter analyserar ett humoristiskt inspel i det offentliga samtalet.

Newmaninstitutet är en högskola för teologi, filosofi och kultur och attraherar studenter som är intresserade av etiska och existentiella frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!