Jubileer och jubilarer 2017

Stockholms främsta skildare och en omstridd tonsättare hör till de personer som uppmärksammas i år. Inom kyrkan sätts fokus på Luther och i Finland firar man 100 år av självständighet.

500 år. Det är 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina 95 teser.

500 år. Det är 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina 95 teser.

Foto: TT

Uppmärksammade2017-01-05 14:59

Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström (1917-1998) har skildrat Stockholm och framförallt Södermalm i sin stadsserie i fem delar med Mina drömmars stad som den mest kända. Han presenterar livet, vardagen och människorna på 1860-1880-talet på ett sätt som engagerade inte bara Södermalmare utan hela landets bokälskare. Man blev bekant och vän med romanfigurerna och följde med spänning deras öden i bok efter bok. Man led och gladdes med dem och deras skiftande öden.

Tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger (1867–1942), vår nationalromantiske tonsättare, föddes i Ullånger i Ångermanland och avled i Östersund, som han hyllade bland annat med sin tonsättning Frösöblomster, ett av hans mest kända verk. Han bodde även i Umeå, där han tog studenten och senare arbetade som musik- och språklärare under ett par år och var dirigent för Umeå musiksällskap. Efter flytten till Stockholm 1895 blev han Dagens Nyheter omstridde musikkritiker, känd för sin vassa penna. Han tillbringade fritiden på Frösön, där han bosatte sig permanent 1930.

På Stockholmsoperan firar man Peterson-Berger den 26 januari 2017 med operan Adils och Elisiv, ett musikaliskt sagodrama, som bygger på ett tema från novellen Astrid ur Drottningar i Kungahälla av Selma Lagerlöf. Operan uruppfördes 1927.

Det är 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina 95 teser på slottskyrkans port i Wittenberg, vilket blev startskottet på reformationen. Det uppmärksammas över hela världen. I Sverige finns framförallt två gemensamma datum under 2017 vilka båda äger rum i vår närhet: Teologifestivalen i Uppsala, 24-26/2 och Världens fest i Västerås, 2-4/6.

Teologifestivalen har som tema "Leva genom tron" och är en öppen mötesplats för alla med intresse för teologi - oberoende av bakgrund, ålder och erfarenhet. Världens fest i Västerås med temat "Fri att förändra" arrangeras för sjunde gången och är Reformationsårets internationella mötesplats. I Västerås domkyrka arrangeras bland annat konserter med Luther i högsätet till exempel den 19 februari, dä konserten Den Wittenbergska näktergalen lyfter fram musik kring Luther.

Redan på nyårsnatten startade firandet av Finlands självständighet, ett firande som kommer att kulminera i december. Höjdpunkten är jubileumsveckan 30 november till 6 december, då hundraåringen firas på olika sätt i hela landet.

Finland var en del av Sverige i mer än 600 år (1167-1809). Landet förlorades till Ryssland 1809 och fungerade som storfurstendöme fram till 1917 och oktoberrevolutionen, då Finland förklarade sig självständigt. "Svenskar äro vi inte längre, ryssar vilja vi inte bli, låt oss alltså bli finnar" (Citat av A.I Arwidsson).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!