Biblioteket chockhöjer avgift för friskolor

Bibliotek Uppsala aviserar en kraftig höjning av avgiften som friskolorna får betala för folkbibliotekens extraservice.

Bibliotekschef. Mohammed Mekrami, tycker att det är rimligt att friskolor betalar samma avgift som kommunala skolor.

Bibliotekschef. Mohammed Mekrami, tycker att det är rimligt att friskolor betalar samma avgift som kommunala skolor.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

uppdaterad2018-01-19 15:55

I skollagen framgår att det är rektors ansvar att alla elever på både kommunala och fristående skolor ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Enligt Mohammed Mekrami, chef för Bibliotek Uppsala, infördes folkbibliotekens förstärkta service som en möjlighet för skolorna att få stöd under uppbyggnaden av ett eget skolbibliotek. Avtal skrevs med både kommunens skolor och de fristående skolorna.

– Men debiteringen blev olika. Friskolorna fick betala betydligt mindre än de kommunala skolorna och det är helt enkelt inte rättvist, säger Mohammed Mekrami.

Han uppger att Bibliotek Uppsala i två års tid signalerat till friskolorna att det här måste ändras. Nu har ett brev gått ut till rektorerna för Uppsalas friskolor med budskapet att även de i likhet med de kommunala skolorna ska betala 150 kronor per elev och år om de önskar behålla den extraservice som erbjuds men alltså inte är obligatorisk. Servicen innebär bland annat att grupper eller hela klasser kan besöka exempelvis stadsbiblioteket och få hjälp av en utbildad bibliotekarie att söka lämplig litteratur eller annat faktamaterial för ett grupparbete.

Enligt Mohammed Mekrami har många skolor, både kommunala och fristående, sett den förstärkta servicen som ett komplement till skolbiblioteken.

– Vi på folkbiblioteken ska egentligen vända oss till barn och unga på deras fritid, vi ska inte fungera som ett skolbibliotek. Det är rektors ansvar att fack- och skönlitteratur samt informationsteknik och andra medier finns på skolbiblioteken så att eleverna kontinuerligt kan nyttja skolans bibliotek som en del i utbildningen, säger han.

Men folkbiblioteken erbjuder alltså ännu så länge extraservice för en lärarledd klass eller grupp mot en avgift på 150 kronor per barn och år, en summa som egentligen är för låg enligt biliotekschefen. Tanken är att avtalet ska fasas ut efter 2019 eftersom folkbiblioteken i dag inte som uppdrag att prioritera skolbiblioteksområdet. När avtalet fasas ut bör skolorna ha byggt upp egna skolbibliotek som uppfyller skollagens krav. Samtidigt betonar Muhammed Mekrami att enskilda skolbarn i likhet med alla andra invånare givetvis kan gå till biblioteket och be personalen om hjälp med exempelvis litteratursökningar.

För en icke-vinstdrivande friskola som Katarinaskolan i Uppsala blir höjningen kännbar. Hittills har skolan betalat 6 000 kronor om året. Efter höjningen stiger avgiften till 60 000 kronor eftersom skolan plötsligt ska betala 150 kronor för var och en av de närmare 400 eleverna.

Björn Hjalmarsson, skolans rektor, vill ogärna uttala sig om saken utan säger att han närmast kommer att lyfta ärendet vid nästa möte som friskolorna regelbundet har med kommunen. Han känner inte igen sig i Mohammed Makramis beskrivning om att samtal om höjd avgift förts i flera år.

– Vi har inte fått någon förvarning om det här. Jag hoppas verkligen att vi kan hitta en lösning, säger Björn Hjalmarsson, som framhåller att Katarinaskolan sedan länge ser det som värdefullt att eleverna får lära sig att stadsbiblioteket är ett bra komplement till skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!