"Varför läser du?"
Frågan ställdes av en elev i åttan på skolan där jag boktipsade och min hisspitch löd ungefär: ”För att få uppleva så många olika liv som möjligt, besöka platser jag annars aldrig skulle kunna resa till och se livet ur olika perspektiv. Jag läser för att skratta och gråta, för igenkänning, för att förstå sånt jag själv saknar erfarenhet av och för att få kliva in i en annan värld än min egen."
Riktigt allt hann jag nog inte säga där och då, men han nickade instämmande som om han kanske förstod. I en tid av snabba klipp, impulser och belöningssystem på högvarv har böckerna svårt att fånga oss innan vi tröttnar och går vidare. För den som ägnar fritiden åt Netflix, sport eller musik och saknar tålamodet blir tröskeln till böckernas värld så mycket högre. Det är synd för vi skulle nog alla då och då behöva befinna oss i en värld som kräver all vår uppmärksamhet och håller oss kvar ända till sista sidan utan att vi scrollar vidare efter nya kickar.
Johanna Stenlund är boktipsare och läsfrämjare. Hon driver kontot @barnensboktips på Instagram.
Johannas 3 tips
De tar allt ifrån mig
Linda Jones
Jag är vegetarian sedan 16 och har fortfarande inte förstått tjusningen med jakt. Trots de usla förutsättningarna fastnade jag för "De tar allt ifrån mig" där Linda Jones skildrar tonårstjejen Frida som helst av allt vill ta plats i byns jaktlag. Hon bor i Marken, en plats med ständiga yttre hot som kräver mod och en närmast påtvingad sammanhållning bland människorna som bor där. Är det inte skolan som ska läggas ner så är det äldreboendet och när Länsstyrelsen förbjuder älgjakten växer missnöjet tills allt går överstyr och det blir "Jägarna"-stämning. Ungdomsböcker handlar ofta om frigörelse och drivkraften att ta sig bort för att skapa sig ett nytt liv. Att Frida hellre vill stanna kvar ger befriande nya perspektiv och trots olikheter kan jag relatera till bybornas kamp för att behålla det som finns kvar och rätten att själva bestämma vad de vill med sina liv. Om det så är att jaga, flytta eller att stanna kvar.
Blir du ledsen om jag dör?
Nicolas Lunabba
Nicolas Lunabba beskriver i en passage ögonblicket då tonåringen Elijah går från att tro att böcker inte är något för honom till att bli en läsande person. Det börjar med att han får en manlig läsande förebild i Nicolas och så småningom läser Malcolm X:s självbiografi, men det är först när de högläser Karl-Ove Knausgårds Min kamp tillsammans som poletten trillar ner. I texterna om Malmökvarteren han själv känner så väl finner Elijah en mening och kontext där läsningen spelar roll, där den ger honom igenkänning och lär honom förstå sin situation och plats i världen.
Mizeria
Melody Farshin
Yani
Nora Khalil
Som boktips till både Elijah och eleven i åttan skulle jag valt förortsskildringar som "Mizeria" av Melody Farshin eller "Yani" av Nora Khalil och annan läsning långt före Knausgård. Samtidigt hade jag troligtvis aldrig rekommenderat en bok om jaktlag till vegetarianer. Det är ju det som är både knepigt och härligt med litteratur, att man aldrig riktigt kan veta var igenkänningen ska uppstå eller vad man fastnar för. Det viktiga är att börja någonstans och att prova sig fram. När man väl har fastnat, då vet man.