Ulf Gustavsson: Lanegan en arvtagare till Cohen

ÅRETS ALBUM. Mark Lanegan kliver fram som en värdig arvtagare till Leonard Cohen på ett mästerligt soloalbum, skriver Ulf Gustavsson.

12 december 2012 14:02

ÅRETS LÅT:

The Nomads
Miles away
(Universal)

Svenska garageveteranerna The Nomads med en nerv och tveklöshet i attacken som inte låter ana några trivselkilon. Fullkomligt otrendigt, men sprängfyllt av rock'n rollens nerv och kärna.

ÅRETS ALBUM:

1
Mark Lanegan Band

Blues funeral (CAD/Playground)

Screaming Trees-veteranen Mark Lanegan kliver fram som en fullvärdig arvtagare till Leonard Cohen på detta mästerliga soloalbum – i lågmälda skrönor om kärlek, död och förgängelse, med luggsliten mörk stämma och en blandning av dova syntfonder med rotmusik och country. Nästan som om Rammstein skulle göra soft-country.

2
Ahlberg, Ek & Roswall

Vintern (Dimma)

En urstark svensk folkmusiktrio med rytmiskt driv och individuellt virtuoseri, men också ekon av medeltida musik och barock. Annorlunda klangbild, sticker ut!

3
Lindborg Sjöstedt & Daniel – LSD  Trio Colossus
(PB/Plugged)

Jazz. Årets Dompan-stipendiat Fredrik Lindborg gör sitt mästarprov på skiva. Tradition och standards förenas med personlig knorr i ett lekfullt, bärigt spel. En stark jazzröst.


The Beach Boys

That's why God made the radio (Capitol/EMI)

Ett märkligt helgjutet album från USA:s äldsta popgrupp. Skimrande sångstämmor, snitsiga melodier och ständig sommarkänsla.

5 Oskar Ekberg  - J H Romans 12 sviter för klaverinstrument (Daphne)

Mustasch i helskägg. Foto: Scanpix

6 Mustasch - Sounds like hell, looks like heaven (Gain/Sony)

7 The Flower Kings - Banks of Eden  (Inside Out)

8 Kaipa - Vittjar (Inside Out)

9 Kiss - Monster (Universal)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Gustavsson