Dragartisten Adam Spjuth fick blomma ut i Uppsala

Under namnet "Imaa Queen" är Adam Spjuth en av Sveriges främsta dragartister och medverkar just nu i SVT-programmet "Drag Race Sverige". Nu hoppas han kunna utmana normer om drag som konstform – och att våga prata om det mörka.

UNT träffar Adam Spjuth alldeles innan förvandlingen till "Imaa Queen" i hans studio i Sundbyberg, Stockholm.

UNT träffar Adam Spjuth alldeles innan förvandlingen till "Imaa Queen" i hans studio i Sundbyberg, Stockholm.

Foto: Anna Bredberg

Tv2023-03-16 21:00

Reaktionerna på SVT:s nya dragsatsning har innefattat allt från hyllningar till hån. Fenomenet dragqueens har sedan en tid tillbaka blivit inrikespolitik och på sociala medier syns allt från ifrågasättanden av programmets existens till råa personangrepp på enskilda deltagare. Adam Spjuth läser det mesta.

– Det jag har fått personligen har bara varit positivt. Sen är det mindre roligt att se vad som skrivs i olika kommentarsfält. Men jag vill ändå vara medveten om både det positiva och negativa. De här människorna vill jag ju i slutändan omvända på något sätt.

Han är en av nio deltagare i den första svenska upplagan av "Drag race", ett amerikanskt programkoncept som fått flera internationella upplagor. I programmet tävlar deltagarna i konsten att dragshowa. En konstform som innefattar en hel del.

– Drag är en palett av så mycket. Det är mode, teater, musik och aktivism, förklarar Adam Spjuth.

Han var redan innan tävlingen etablerad inom dragvärlden. Flera karaktärer har provats på genom åren, men det är med alter egot "Imaa Queen" som Adam Spjuth har gjort sig ett namn. Bland annat har han fått flera priser, som "Årets drag" på QX-galan 2022. 

Men det tog ett tag innan Adam Spjuth på riktigt vågade ta plats. I första avsnittet av "Drag race Sverige" öppnar han sig om den tuffa uppväxten i Småland, och om pappan som försköt honom. Det ledde till självmordstankar och depressioner, något som fortfarande kan återkomma. Öppenheten berörde många tittare, själv beskriver Adam Spjuth det som terapeutiskt.

undefined
"Jag har lyckats bygga upp mitt varumärke på ett sätt som känns ganska skönt. Det har gått stadigt uppåt sedan 2010."

– Jag tycker det är viktigt att lyfta fram att sådana skador alltid ligger kvar. Ett trauma finns oftast med en hela livet, men hur lever man med det? Det måste vi prata mer om.

När han under sommarlovet före sjunde klass hälsade på sin mamma i Uppsala bestämde han sig för att stanna. Sakta började livet ljusna.

– Från att vara introvert och lite skadad kunde jag börja bygga upp mig själv. Uppsala är verkligen staden jag fick blomma ut i.

Blandningen mellan stad och land, mångkultur och parkfester är några av de inslag i Uppsala som Adam Spjuth lyfter fram extra mycket. Med tiden byggde han ett upp ett självförtroende i stan, med en allt större social sfär bland annat genom Uppsalas gaycommunity. Runt 2010 provade han att uppträda i drag för första gången.

undefined
Förutom konferencierjobb, DJ-sets och fullskaliga dragshower så ägnar "Imaa Queen" mycket tid åt att skapa material åt sociala medier. Här tillsammans med vännen och artisten Sandra Caménisch.

– Innan dess hade jag experimenterat mest hemma. Jag har alltid älskat att skapa kläder, och när jag såg på tv-program som "Project Runway" insåg jag att kvinnokläder var roligast. Eftersom jag inte hade någon att skapa till så blev det jag som fick ta på mig dem.

Efter några år av studier i bland annat modedesign och konst i Uppsala började Adam Spjuth pendla till Stockholm och blev del av den större draggemenskapen. Där började hans egna stil formas och bli mer konstnärlig. Idag är "Imaa Queen" klädd i storslagna kreationer som består mer av fantasy och mytologi än kjolar och tiaror.

undefined
"Imaa Queen" färdigsminkad och redo att klä på sig sin senaste kreation. Hur den ser ut går att se tredje avsnittet av "Dragrace Sverige", som kommer på söndag i SVT.

På sikt hoppas Adam Spjuth kunna bryta normer och ge folk en annan syn på drag.

– Drag borde vara tillgängligt för alla. Jag hoppas man kan börja se det som den konstform det är, och att man även som straight man ska kunna se det som intressant att sminka sig utan att få en viss stämpel.                  

Adam Spjuth/"Imaa Queen"

Vem: Adam Spjuth, 29, är frilansande dragartist mest känd under alter egot "Imaa Queen". Genom sitt artisteri har han vunnit flera priser, som "Årets drag" på QX-galan och den europeiska dragtävlingen EuroDrag. 

Aktuell som: Tävlande i första säsongen av "Drag race Sverige" på SVT (visas söndagar samt på play), och som gäst i talkshowen "Bianca" på Kanal 5 (samt Discovery+) 19/3. 

Adam Spjuth identifierar sig numera som icke-binär, men är än så länge okej med att benämnas som "han" och "honom". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!