Oskar från Uppsala tävlar i Sveriges mästerkock

Uppsalabon Oskar Eklund, 30 år, medverkar i "Sveriges mästerkock" med mat från landet där han föddes. Den vietnamesiska matlagningen har blivit ett sätt att spåra sina rötter.

Här röker Oskar Eklund rådjursadel framför juryn på Sveriges Mästerkock i TV4.

Här röker Oskar Eklund rådjursadel framför juryn på Sveriges Mästerkock i TV4.

Foto: Privat

Tv2022-01-18 21:00

Oskar Eklund som tävlar i årets omgång av "Sveriges mästerkock" på TV4 adopterades från Vietnam när han var tre månader. 

– Jag och mina föräldrar åkte tillbaka till min födelseort i Vietnam när jag var 12 år för att leta efter barnhemmet som de adopterade mig ifrån, men vi hittade det aldrig.

Nu 18 år senare söker han sig tillbaka till sitt ursprung via matlagningen. Han älskar typiskt asiatiska smaker, det fermenterade, umami, lime och chili. Innan pandemin jobbade han som flygvärd och besökte då och då Vietnam i jobbet och åt maten där. Pandemin gjorde att han förlorade sitt jobb som flygvärd och just jobbar han på ett lager i Uppsala.

Vägen från flygvärd och lagerarbetare till att drömma om att bli kock är en aning krokig. När han skulle välja till gymnasiet ville han egentligen söka till hotell- och restaurangprogrammet, men tanken på helgjobb och arbetslöshet fick honom istället att välja byggprogrammet. 

– Jag jobbade som byggnadsplåtslagare i sju år och det kändes aldrig rätt. Därför hoppade jag på jobbet som flygvärd när ett tillfälle uppstod. Men det här med matlagningen har legat och gnagt hela tiden. Därför sökte jag till "Sveriges Mästerkock" som en möjlighet att byta bana. 

Matlagningsintresset började tidigt. Han var alltid i köket när föräldrarna lagade mat och i skolan var hemkunskap det enda ämne han var riktigt bra på.

– Min hemkunskapslärare Ann Carolin Lundgren på Gåvsta skola i Rasbo var jätteviktig för mig. Hon pushade mig, var inspirerande och utvecklade mitt intresse för matlagning. 

I auditionprogrammet för "Sveriges Mästerkock" gick Oskar Eklund vidare med en vilträtt. Han rökte en rådjursadel framför juryn. Till den serverade han pestoslungad potatis, grillad grädde, grön chiliolja och riven gravad äggula. Vid sidan av förkärleken för det asiatiska köket är just vilt något Oskar är intresserad både av att laga och jaga själv.

– Min pappa jagar och jag har alltid varit med honom i skogen. Nu börjar han bli gammal och jag har anmält mig för att ta jaktlicens så att vi kan göra det här tillsammans och ta vara på tiden vi har kvar ihop.    

Oskars dröm för framtiden är till att börja med att öppna en foodtruck och servera nyttig snabbmat såsom vietnamesiska vårrullar och banh mi.

På onsdagen klockan 20.00 i TV4 går det att se Oskar tävla vidare i kvalet i Gävle.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!