– Om jag blir sommarvärd vill jag bland annat prata om mina samtal med min pappa då han ville att jag skulle satsa på att forska om att begränsa rottickan. Men jag ville jobba med svampen i stället för mot den. Rottickan är den svamp som skapar gläntor i skogen. I en naturlig skog dör en del träd för att nytt ska kunna komma fram, ett naturligt förlopp för föryngring, säger Hanna Johannesson, professor vid Kungliga vetenskapsakademien i Stockholm.
Hon forskar i gränslandet mellan mykologi och evolutionsbiologi.
– Jag är ingen expert på att hitta svamparna i skogen, mitt område är att förstå evolutionen. Svampar lever i samklang med naturen och med människokroppen ända tills vi stoppar i oss antibiotika eller äter för mycket skräpmat, då rubbas systemen i våra kroppar och svamparna blir våra fiender.
Precis som i den ruggiga serien på HBO, "The last of us" där ett par kämpar för att hitta ett möjligt botemedel mot en svampsmitta som förintat nästan hela mänskligheten.
– Jag såg halva första avsnittet fram till att flickan dog, jag klarar inte av att se något så starkt. Det jag hann se var att skaparna har tagit till sig olika aspekter av svampbiologi och hur svampen manipulerar sin värd. Själva skräckscenariot är osannolikt men att en svamppandemi motsvarande den vi precis haft med covid-19 skulle äga rum är inte helt osannolikt, säger hon.
Svampen angriper sitt värddjur först genom specifika anpassningar för att infektera till exempel en myra, som i serien. Man tror att svampen utsöndrar kemiska substanser som påverkar myrans beteende. Att parasitsvamp påverkar sitt värddjur för att själv maximera sin spridning är väldigt vanligt i naturen, enligt Johannesson.
– På sjukhus i USA har man problem med resistent svamp, man vet inte hur man ska bli av med den. Den orsakar en systemisk infektion, blodförgiftning och kollaps av alla organ. Det är en stor anledning till att ta fram nya läkemedel och diagnostikmetoder. Den kunskapen har inte prioriterats eftersom vi har haft bakterier och virus som nu senast med pandemin. Men vi måste vara förberedda.
Hanna Johannesson vill lära oss allt om detta om hon blir Lyssnarnas sommarvärd.
– Jag gör det här för svamparnas skull och för folkbildningen. Mitt syfte är att rida på serien och på WHO:s rapport om att svampsjukdomar ökar i frekvens mer än vad bakterie- och virussjukdomar gör. Nu äntligen är det svamparnas tid!
Vem som blir Lyssnarnas sommarvärd avslöjas 25 maj.