En höstkväll 1997 gick skådespelaren Bengt Braskered till Storkyrkobadet i Gamla Stan i Stockholm. Det var herrkväll med bastuklubb, och där och då hörde han hur två herrar i 85-årsåldern började prata om Gustaf V:s fester på 1930-talet.
– De berättade att många män gärna ville ha sex med kungen – det var nämligen lite fint. Men det här var under perioden han hängde ihop med Kurt Haijby och de gånger kungen hade Kurt med sig sa männen alltid: "Det blir inget ikväll för han har frun med sig".
Bengt Braskereds intresse för källarmästaren Kurt Haijby, som på 1930-talet drev restaurang Lido i Stockholm, väcktes. SVT-serien "En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby", som går i fyra delar under mellandagarna, handlar om vad som hände när Kurt Haijby gick till Gustaf V för att få hjälp med att få ut ett sprittillstånd till sin restaurang.
Kungen hade ett intresse av att Sverige skulle vara ett levande land kommersiellt och kulturellt stöttade Haijby. Och trots att Kurt Haijby var gift och Gustaf V nästan 40 år äldre – och homosexualitet dessutom var olagligt – inledde de en relation.
– Eftersom det var förbjudet med homosexualitet kunde ju inte kungen vara homosexuell, resonerades det. Därför var det bara en ytterst liten krets som visste om det.
En av de personer som visste om kärlekshistorien mellan Kurt Haijby och Gustaf V var en av kungens närmste män hovmarskalk Eric Lidner. Förutom att ha skrivit manus till serien och kommit med idén till den spelar Bengt Braskered också just hovmarskalk Lidner i tv-serien. En person som bidrar till Kurt Haijbys hemska öde: tvångsförpassad till Nazityskland där han blev lurad i fängelse, men också inspärrad på Beckomberga mentalsjukhus, bland mycket annat. Allt detta för att historien om att kungen hade homosexuella relationer inte fick komma ut.
– Det här var 30-tal, Lidner var i rikets tjänst och agerade för rikets säkerhet. Han gör inte det han gör för att han är homofob eller för att han vill jävlas. Han gör det för att inte förlora jobbet.
Vem var egentligen Kurt Haijby?
– Jag har pratat med flera som kände honom och de säger att det var energigivande att vara runt Kurt, det kändes som att allt var möjligt. Men han är också en jobbig jävel och jag har inte velat göra honom till en ängel. Men även om du har ett brottsligt förflutet så ska vi vara lika inför lagen. Så var det inte för Haijby, han blev utsatt för en hemsk rättsskandal.
Frågan om vem Kurt Haijby var, huruvida han var gay eller inte, är också något som Bengt Braskered är mindre intresserad av. Istället vill han skildra det komplexa i att vara människa.
– Jag kom själv ut som homosexuell när jag var 18 och då var etiketten homosexualitet viktig, det är den inte för mig nu. Jag längtar efter att samhällsklimatet ska bli sådant att vi inte behöver prata kön och sexualitet, allt ska vara accepterat och alla ha samma värde. Kurt hittade väl någon oas hos kungen där han fick vara sig själv, men han älskade fortfarande sin fru Anna.