"Vi har sett att din fru gått ned väldigt mycket i vikt. Saknar du den gamla, lite större Birgitta?" Den frågan hade kanske statsminister Ulf Kristersson inte räknat med när han slog sig ned i intervjustolen på UKK i våras.
Eller: "Carola, hur kändes det när Runar sköt din katt?"
Det nya tv-programmet "Frågan är fri" bygger på nyfikna och filterlösa frågor, som ställs av personer på autismspektrat eller med olika former av intellektuell funktionsnedsättning.
Det började med att Radio Fyris redaktion kontaktades av produktionsbolaget Baluba. Fler personer från andra dagliga verksamheter inom Uppsala kommun plockades in och till sist hade en cirka 30 personer stor redaktion formerats. Inspelningarna skedde i våras på UKK.
Med start 10 november kan resultatet ses. Det blir sex halvtimmeslånga avsnitt med varsin kändis som huvudperson.
Förutom Ulf Kristersson är det Carola Häggkvist, Veronica Maggio, Lars Lerin, Camilla Läckberg och Shima Niavarani som får svara på frågor som ligger en bit bortanför den journalistiska mittfåran och ibland möjligen också utanför intervjuoffrens bekvämlighetszon.
– Jag ville egentligen fråga Carola om hon någonsin haft sex i en kyrka. Men den frågan fick inte plats i programmet, säger Lovisa Ullman på Radio Fyris.
Vad tror du svaret hade blivit?
– Jag tror att hon hade vägrat svara.
Även Marcus Fahlén på Radio Fyris hade förberett en fråga som det inte fanns sändningstid för.
– Jag ville fråga Ulf Kristersson hur snabba hans livvakter är. Det tycker jag var en kanonfråga, säger han.
Den tredje reportern som vi träffar på Radio Fyris redaktion i Boländerna är Ida Grejsgård. Hon passade på att dryfta Livets ord med Carola Häggkvist under inspelningen.
– Det var intressant att diskutera det ämnet med henne. Jag är själv uppväxt i församlingen och gick i Livets ords skola. Där fick jag höra att funktionsvariationer är djävulens verk. Jag kände mig mobbad och utfryst, och det lyfte jag med Carola. Hon lyssnade och det kändes som om hon tog in det jag berättade, säger Ida Grejsgård.
Alla tre Radio Fyris-medarbetarna är överens om att inspelningarna varit givande. De har upptäckt att de vågar mer än de trodde, och att intervjua extremt välkända personer visade sig vara en överkomlig uppgift när "respekten" för kändisskapet väl släppt. Bakom kändisfernissan finns helt vanliga personer, upptäckte de.
– Jag tycker att alla sex intervjupersonerna visade sidor som överraskade åtminstone mig. Camilla Läckberg till exempel, jag blev förvånad över hur öppen hon faktiskt var. Jag hade trott att hon skulle vara mer på sin vakt, säger Lovisa Ullman.
Trots de ibland närgångna frågorna blev det aldrig dålig stämning. Det är de tre reportrarna och Radio Fyris stationschef Andreas Olander eniga om.
– Nej, möjligen att det gick lite trögt på grund av blygsel och nervositet nån gång i början av en intervju. Annars har det varit god stämning, säger Ida Grejsgård.
– Precis, ingen blev arg eller så, säger Marcus Fahlén.
De har redan hunnit se några av de färdigklippta avsnitten och är nöjda med resultatet. Samtidigt är de spända på hur serien ska landa hos tv-tittarna. De tror att publiken kommer att få en stunds underhållning, samtidigt som de hoppas att fördomar mot personer med en intellektuell funktionsnedsättning suddas ut.
– Vi vill bli sedda som människor och inte som samhällsproblem, säger Marcus Fahlén.