62-årige Johan Rosenlind är född och uppväxt i Uppsala. Efter gymnasiet lämnade han stan och flyttade till Stockholm, där han arbetade i restaurangbranschen under 1970- och 80-talen. Det är till stor del erfarenheterna därifrån som ligger till grund för manuset till "Vår tid är nu".
Efter åren som hovmästare på Victoria och Hamburger Börs sadlade Johan Rosenlind om och blev så småningom konstnär och industridesigner med basen i Haverdal strax norr om Halmstad. Långt senare började han att ägna sig åt professionellt skrivande.
2012 skickade Johan Rosenlind in ett manus till Sveriges Television. Responsen var positiv, men det blev ändå nej tack eftersom manuset var för långfilmsbetonat.
– De undrade om jag inte hade något annat, mer tv-anpassat manus. Jag nämnde "Djurgårdskällaren", som arbetsnamnet löd. Det blev ett möte på SVT och jag berättade om historien och karaktärerna jag skapat. Då hade jag inte hunnit skriva särskilt mycket. De var intresserade och bad mig återkomma med ett synopsis på 50–60 sidor.
Johan Rosenlind åkte hem till Halland och författade ett synopsis (en kortfattad översikt av berättelsen) som kom att bli grunden till tv-serien.
Ett halvår senare inleddes samarbetet med seriens huvudförfattare Ulf Kvensler och manusredaktören Malin Nevander. Det är den trion som ligger bakom de totalt 28 avsnitt som "Vår tid är nu" består av.
Att arbetsnamnet "Djurgårdskällaren" övergavs och ersattes med "Vår tid är nu" hänger ihop med de breda penseldrag som historien målas med. I centrum står förstås familjen Löwanders restaurang, men på köpet får tittaren också en berättelse om Sveriges utveckling under efterkrigstiden.
– Från början såg jag en säsong framför mig med handlingen i nutid och med tillbakablickar på vissa årtal under 1900-talet. Men det skulle bli för dyrt, enligt SVT. I stället blev det tre säsonger och en historia som går kronologiskt från 1945–1970. Det blev ju bra det också, skrattar Johan Rosenlind.
Serien har hyllats av både recensenter och publik. Den har också gått på export till massor av länder. Att "Vår tid är nu", eller "The Restaurant" som den engelska titeln lyder, har fått ett sådant varmt mottagande beror på flera saker, enligt Johan Rosenlind.
– Vi jobbade med manuset till de två första säsongerna i två år. De flesta kan nog känna igen sig och identifiera sig med skeenden och karaktärer – Calles och Ninas livsresa tillexempel. Sedan är det som min kollega Malin Nevander uttryckt det – alla stjärnor stod rätt genom hela produktionen. Harald Hamrells regi, skådespelarna, produktionen, scenbygget. Alla inblandade har tyckt om att göra det här.
Den pågående tredje säsongen är egentligen den sista. Men det blir faktiskt en epilog också i form av en julspecial med fyra avsnitt som spelades in i somras. Avsnitten sänds under julhelgen 2020.
– De ska fylla den lucka mellan första och andra säsongen som många tittare uppmärksammat. Julspecialen utspelar sig sommaren 1951 i Stockholms skärgård där Calle och Nina driver restaurang.
Sedan är det nog slutberättat om familjen Löwander. Men Johan Rosenlind har förstås fått blodad tand och är pigg på nya projekt. I höst ger han och livskamraten Lotta Fritzdorf ut thrillern "Tick Tick Boom". Det kan mycket väl också bli fler tv-produktioner. "Vår tid är nu" har öppnat många dörrar.