Veckholms församling uppmärksammar Lutheråret och reformationen genom att fira gudstjänster enligt äldre kyrkohandböcker med start imorgon i Torsvi kyrka, en kyrka med anor i 1400-tal.
Tanken är att visa hur man firat gudstjänster enligt kyrkohandböcker, som varit i bruk från 1500-tal och framåt.
Vi får även inblick i företeelser som försvunnit. Till exempel straffpredikningar, skamstockar och kyrktagning, som var en kyrklig rit genom vilken en kvinna välkomnades tillbaka till församlingens gemenskap efter förlossning.
Söndag den 7 maj baseras mässan på den mässbok som trycktes i Stockholm 1548. Det nya med den protestantiska mässan var att den hölls på svenska och inte på latin. Mässboken inleds med orden: ”Widh thetta settet håls Messan/på Swensko. Först tå Presten och folket är församlat i kyrkionne eller för Altaret ther Messas skal må Presten om honom så synes haffna thenna bekennelse”.
– Det betyder att man fåruppleva gudstjänster som har ett annat språkbruk, en annan förkunnelse och annan musik än vad vi är vana vid, säger Erika Cyrillus, präst i Veckholms församling, som vid sin sida har organisten Alexander Cammius, som svarar för musiken.
– Men mycket är sig likt. Dock inte att prästen är en kvinna.
Den 28 maj firas mässan enligt en kyrkohandbok från 1600-tal och i höst fortsätter gudstjänstfirandet enligt senare kyrkohandböcker.
Fotnot:
Den 14 maj kl 18 visas spelfilmen om Luther i Lillkyrka församlingsgård.