Till Cannes för tredje gången

För tredje gången på tre år ska Niclaz och Alec Erlingmark från Uppsala nu visa en av sina filmer på den prestigefyllda Cannesfestivalen i Frankrike.

20 maj 2013 08:07

Tillsammans har de gjort över sjuttio kortfilmer, som visats på filmfestivaler över hela världen. 
År 2010 fick Niclaz Erlingmark för första gången åka till Cannesfestivalen med sin film 9732, som han än i dag ser som sin bästa hittills.
I år åker han ner till Cannes för tredje gången och Alec åker för första gången.

Superkär är en väldigt finstämd berättelse om Adam, som är kär i den mycket äldre Zara och gör allt han kan för att få henne att bli kär tillbaka. Idén till filmen fick Niclaz Erlingmark när han läste en bok om olika raggningstekniker. Han insåg att öppenheten kring sex, känslor och kärlek som är i dag måste vara förvirrande för barn och påpekar att när han var barn var allt mer hemligt och mystiskt.
– Jag ville visa upp den där barnsliga kärleken, som kanske är lite naiv men ändå väldigt äkta. Som barn kanske man inte alltid tänker på konsekvenserna.

Superkär visas utom tävlan under Cannesfestivalen. Gränsen för kortfilmerna som ska tävla är femton minuter och Superkär är drygt tjugosju minuter lång.
– Det gick inte att kapa mer, säger Alec Erlingmark som klippt den största delen av filmen. Vi gjorde den inte för att den skulle vara med och tävla, vi gjorde den för att den skulle bli bra, banne mig.

Bröderna var rejält nervösa inför att arbeta med en barnskådespelare, men insåg direkt när de träffade då sexårige Hugo Wennergrund-Blom att de hittat sin Adam. Hugo visade sig vara en riktig stjärna och förtjänade snabbt smeknamnet ”Hugo Boss”.
– Han är så sjukt duktig! En riktig naturbegåvning, och det var en sådan otrolig lättnad när vi insåg det, säger Niclaz Erlingmark.

Niclaz har gjort filmer sedan 1999, men mer seriöst från 2005. Året därpå hoppade även Alec på filmskapandet. Att de hunnit göra över sjuttio filmer förklarar de med en stark vilja att utvecklas.
– Man gör det ju för att man brinner för det. Det är stimulerande, säger Niclaz.

De tar varje projekt på största allvar och känner att det gör ont varje gång de upptäcker något fel när de ser sina egna filmer.
– Jag tycker att man ska ha största respekt för sin publik. Vi har ju tagit dit dem för att visa vår film, då förtjänar de att vi gjort allt för att den ska vara bra.

När bröderna kommer tillbaka från Frankrike ska de arbeta med sin första långfilm, som Niclaz skrivit på manuset till sedan 2009. Mer än att den ska utspela sig i Uppsala vill Niclaz Erlingmark inte berätta.
– Jag trivs med att vara hemlighetsfull. Det finns saker med filmen som inte ens Alec känner till. Vad den ska heta till exempel.

Även Hugo är mitt uppe i ett projekt att göra en egen långfilm och det är skådespeleri han vill satsa på.
– Jag och min kompis spelar de två huvudrollerna och det blir lite av en Bondfilm.

PERSONLIGT

Namn: Niclaz och Alec Erlingmark.
Ålder: 31 och 24 år.
Bor: Uppsala.
Gör: Skapar filmer genom sitt produktionsbolag Elenziah, samt jobbar heltid med annat.
Aktuella: Med filmen Superkär som visas under årets Cannesfestival. Arbetar även med sin första långfilm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Åhlén