Det är sillen som tar plats i Thomas Nordenmans visa, liksom på sillunchen i UKK som hålls i samband med prisutdelningen.
Så lyder vinnarvisan:
I Uppsala tar man en sillbit till snapsen
Hur många man tål det beror på synapsen
men tar man för många, läggs hjärnan i dill
Då äter man snaps och sen dricker man sill
(Melodi: Skånska slott och herresäten)
Thomas Nordenman är en van sångare då han är med i manskören Orphei Drängar. Vid högtider där snapsen är ett tillbehör ställer han gärna upp och leder sången. På senare tid har han också börjat skriva en del egna dikter – som nu blivit till snapsvisor.
Redan förra året var han med och tävlade i Årets Uppsalasnapsvisa, men gick inte vidare. Nu har han alltså fått sin revansch.
– Det känns fantastiskt roligt att vinna! Jag tycker verkligen om att rimma och passa ihop text med melodi, berättar han.
Reglerna för att delta i tävlingen är att visan har en nyskriven text innehållande ordet Uppsala och sedan kopplas till en välkänd melodi. Juryns ordförande Jens Pettersson, onlinechef på UNT, berättar att det framförallt var humorn i ”Silldrickaren” som ledde till vinsten.
– Generellt sätter vi i juryn, utöver grundreglerna, värde på att bidraget ska vara kort och gärna ha en humoristisk touch. Det tycker vi att Thomas Nordenman verkligen har givit prov på, med kvicka ordvändningar och en rolig knorr på slutet, säger Jens Pettersson.
Snapsvisorna gjorde intåg i Thomas Nordenmans liv i samband med studenttiden i Uppsala, då han studerade till jurist. Det blev många fester med nubbar och tillhörande visor.
– Men nu för tiden dricker jag nästan aldrig snaps om det inte finns en sillbit till, säger han.
På bordet föredrar han personligen senapssill, gärna egeninlagd. I snapsglaset ska det helst vara OP.
Enligt snapsviseexperten och jurymedlemmen Christina Mattsson uppfyller ”Silldrickaren” alla de tre konventionella kriterierna som utgör en bra snapsvisa; en kort text, välkänd melodi och fyndig avrundning. Hon är även presentatör under dagens sillunch i UKK och bjuder publiken på lustfylld kunskap. Mattsson understryker att snapsens historia är starkt kopplad till vad som erbjuds på menyn – till exempel en salt sill.
– Ursprungligen är snapsdrickandet kopplat till 1800-talets smörgåsbord och även förbudstiden när det var svårt att komma över alkohol. Då förenades man i gemenskapen kring snapsen, vilket vi till viss del också gör i dag, säger hon.