Underhållningsvåld på historien

Norrlands nations spexensembles Lejoninnan från Norden får Johannes Nesser att vilja gå på fler spex.

13 april 2011 09:12

När Gustav II Adolf oväntat överlever sin hjältedöd vid slaget i Lützen 1632, blir han vid hemkomsten nesligen dödad i en danskrusning till en zooaffär, som var vanligt förekommande naturkatastrofer på den tiden.
Det visar sig att rusningen i själva verket är arrangerad av usurpatorn Axel Oxenstierna. Drottning Kristina, föredömligt hysteriskt spelad av Kristin Johansson, får skulden för dådet. Hon flyr till Rom medan Oxenstierna förvandlar Sverige till en otäck välfärdsstat med pensioner och barnbidrag och andra socialistiska styggelser.

Norrlands nations spexensemble har som vanligt gjort bra underhållningsvåld på historien. Denna gång har drottning Kristinas abdikation och exil förvandlats till … ja, Disneys Lejonkungen. Och på något sätt känns det helt rätt. Kanske inte på ett allmängiltigt, bra, sätt. Men på ett bra spexsätt.
Problemet är möjligen att berättelserna om Kristina och Simba passar lite för bra ihop (tro det eller ej). Förra årets Norrlandsspex som var en blandning av Andra Mosebok och Mobergs Utvandrarna blev naturligt mer skruvad.
Dock: danskar passar utmärkt i rollerna som hyenorna i Lejonkungen, av någon orsak som kan vara svår att förlika sig med.

Den rimmade dialogen i Lejoninnan från Norden är inte sällan en medvetandets ström av aparta mediala referenser och är inte heller sällan, kort sagt, jäkligt kul.
Norrlandsspexarna har fattat att spex inte bara handlar om kvicka repliker, usla rim, skruvade skämt och bra låtar. Allt det där kan de redan. Det handlar också om presentation. Och förstås, om att folk trillar omkull och springer över scenen i lustiga kläder. Vilket de gör med bravur.
Riktigt bra blir spexet när Kristina når Rom och påven (Sebastian Hörnell) tillsammans med en nunna (Linnéa Holmdahl) drar av spexets i mina öron bästa sångnummer.

Daniel Fjellborg gör god komik av den vilsne Karl X Gustav från en upphöjd position, och Sandra Bengtsson är lysande som en socialdemokratisk Axel Oxenstierna.
Norrlands nation förvaltar det uppsaliensiska studentspexarvet väl. De ger mig nämligen lust att gå på fler spex.

Spex

Lejoninnan från Norden. Drottning Kristina i Spexil
Norrlands nations spexensemble (Nonsens)
Norrlands nation

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!