Dansens dag firas på torsdag

På torsdag är det dags för Dansens dag, som firas över hela världen. Så också i Uppland. I Enköping har Danshögskolan från Stockholm premiär för en föreställning, och i Uppsala blir det bland annat Egyptisk dans i Gränby.

28 april 2004 00:00
Internationella Dansdagen den 29 april började firas 1982 på initiativ av International Dance Committee, ITI-UNESCO. Samma dag 1727 föddes Jean-Georges Noverres. Han kom att bli en stor förnyare av balettkonsten.
Dagen firas runt om i världen. Initiativet till det svenska firandet togs av Svensk Danskommitté inför Kulturhuvudstadsåret 1998.
International Dance Committee inbjuder varje år en internationellt känd dansperson att skriva ett budskap till Internationella Dansdagen. I år har det skrivits av den australiensiske koreografen Stephen Page. Han inleder med att kalla dans för en av mänsklighetens äldsta uttrycksformer och fortsätter med att bekänna att han själv gärna letar sig tillbaka till äldre tiders kultur när han skapar sina koreografier, men talar också om dansen som ett universellt språk.

Tjuvstart i Enköping
I Uppland är det främst i Uppsala och i Enköping som danskonsten firas i år, berättar länets danskonsulent Eva Forsberg, just hemkommen från den gångna helgens Dansbiennal i Skåne.
— I Enköping har de egentligen redan inlett firandet med att ge dansföreställningen Midsommarnattsdröm av Benno Voorham för mellanstadieelever under måndag till och med onsdag, berättar hon.
— Det största evenemanget under själva Dansens dag är nog Danshögskolans premiär i Enköping av föreställningen På väg på torsdagskvällen.
Föreställningen innehåller verk av namnkunniga svenska koreografer som Kenneth Kvarnström, Efva Lilja, Örjan Andersson och Helena Franzén Föreställningen äger rum på Joar Blå.Denna premiär inleder en Sverigeturné där föreställningen bland annat kommer att gästa Pusterviksteatern i Göteborg och Moderna Dansteatern i Stockholm.

Egyptisk dans
Dansarutbildningen är ettårig och avsedd för professionella dansare som vill fördjupa sig inom modern dans. Utbildningsledaren för dansarutbildningen, Annika Nothér kommer att hålla en workshop under samma eftermiddag i Musikskolans danssal.
Arrangör är Kulturförvaltningen i Enköping i samarbete med Dans i Uppland.
I Uppsala blir det Egyptisk Dans i Gränby centrum på kvällen.
Bolandsskolans danselever ger föreställningar på flera ställen i Uppsala. De inleder i cafeterian på Bolandsskolan
och fortsätter "mot olika väggar på skolan". Men dessförinnan dansar de
för morgonpendlarna på Centralstationen.
Under hela veckan ställer dessutom Uppsala Stadsbibliotek fram böcker om dans.
Såväl programmet för Dansens dag i hela Sverige som Stephen Pages uttalande i sin helhet kan läsas på hemsidan www.iti.a.se/dancecommittee.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!