Ormteaterns föreställning "Katitzi" spelas för skolelever under några dagar i slutet av januari, men det blir också en vanlig föreställning där alla är välkomna.
Pjäsen bygger förstås på Katarina Taikons självbiografiska klassiker och tar upp ämnen som är aktuella även i dag.
– Att vi tar in den beror bland annat på att Uppsala kommun är delaktig i ett riksomfattande projekt som syftar till att uppmärksamma romernas situation, säger Maria Björk, teaterchef.
En annan föreställning som Maria Björk talar sig varm för är "Grottbjörnens folk" som Turteatern står bakom. Den 6–8 mars förvandlas Regina till en förhistorisk grotta där tre neandertalkvinnor huserar. Pjäsen bygger på Jean M Auels hjälteepos om Ayla, en bokserie som på 1980-talet stämplades som "tantsnusk" och undermålig litteratur. Nu har det feministiska ÖFA-kollektivet tagit upp tråden och skapat en föreställning där hjältinnans självständighet men också erotiken står i fokus.
– Man bör nog känna till vad det är för en sorts föreställning innan man köper biljett, säger Maria Björk, som inte rekommenderar att personer under 15 år kommer till teatern.
Kan det bli som när "Mefisto" spelades på Stadsteatern för några år sedan – att folk går hem under föreställningen?
– Nej, det tror jag inte. Och de kan inte gå härifrån, både publik och skådespelare befinner sig i en grotta, säger Maria Björk.
Bakom idén att göra en scenversion av "Grottbjörnens folk" står Amanda Apetrea, Lisen Rosell, Nadja Hjorton – samma trio som tar ut svängarna på scenen, eller kanske snarare i grottan.
Rapparen Petter Askergren dyker upp 25 mars med sin självbiografiska enmansföreställning "#kulpåvägen". Här berättar Petter öppenhjärtigt om sitt händelserika liv som innehållit både toppar och dalar, utan att ta en enda ton. En annan enmansföreställning är scenversionen av Karen Blixens "Babettes gästabud". Här gestaltar den danske skådespelaren Anders Ahnfelt-Rønne den svenska generalen Löwenhielm som återger Blixens berömda berättelse.
Musikaliskt då? Jodå, det blir ett antal konserter också. Riltons vänner sjunger Beppe Wolgers 3 februari, Euskefeurat med Ronny Eriksson ger sin hitspäckade jubileumskonsert "40-åriga kriget" 1–3 mars, Lise & Gertrud hyllar Eva Dahlgren 10 mars, och Luleårapparen Zacke står på scenen 16 mars. Nämnas kan också att Jacke Sjödins långkörare "Gula grodan" får en fjärde och definitivt sista spelperiod i mitten på februari.
Sista ordet går till teaterchefen Maria Björk:
– Jag vill att publiken ska känna sig omsluten och att de som kommer till oss den här säsongen ska uppleva att de är här och ingen annanstans.