Utredningen klar – polisanmälan inlämnad

En tidigare anställd medarbetare vid Uppsala stadsteater har polisanmälts av styrelseordförande Agneta Gille (S). Anledningen är en oväntad upptäckt i den nu slutförda utredningen av teaterns underskott på 37 miljoner kronor.

Agneta Gille valde att polisanmäla en tidigare medarbetare sedan det uppdagats att förvanskade handlingar skickats in till Bolagsverket.

Agneta Gille valde att polisanmäla en tidigare medarbetare sedan det uppdagats att förvanskade handlingar skickats in till Bolagsverket.

Foto: Adam Wrafter

Teater2025-03-01 11:00

Nyheten i korthet

  • En tidigare anställd vid Uppsala stadsteater har polisanmälts för att ha förvanskat årsredovisningen för 2023, vilket upptäcktes under en utredning av teaterns underskott på 37 miljoner kronor.
  • Styrelseordförande Agneta Gille (S) tror att den ansvariga personen glömde att anmäla den nya styrelsen till Bolagsverket och valde att manipulera dokumenten för att undvika problem.
  • Utredningen kritiserar teaterns ledning för brister i styrning och kontroll, vilket ledde till den ohållbara kostnadsutvecklingen. Styrelsen och Gille hävdar att de inte fick korrekta siffror att arbeta med.

– Det handlar om ett feldaterat dokument där fel bolagsstyrelse angetts. Detta dokument har sedan skickats in till Bolagsverket, säger Agneta Gille.

I klartext handlar det om att någon har förvanskat årsredovisningen för 2023. Namn och namnteckningar har bytts ut så att det hos Bolagsverket ser ut som om en tidigare styrelse har signerat årsredovisningen. Styrelsen det handlar om är den som satt under förra mandatperioden.

Dessutom har årsredovisningen fått en ny förstasida, där det framstår som om dåvarande vd Petra Brylander intygar att den inskickade kopian överensstämmer med originalet. Texten förefaller vara hämtad från en tidigare årsredovisning. Förstasidan har också fått ett felaktigt datum.

Den person som misstänks ha manipulerat dokumenten har nu polisanmälts av Agneta Gille.

– Det här handlar om förfalskning och det är allvarligt och upprörande. Det här är något som absolut inte får ske. Jag har informerat alla berörda, inklusive den berörda medarbetaren som inte längre är anställd på teatern.

Varför skulle någon medvetet skicka in förvanskade handlingar till Bolagsverket?

– Jag tror att det är så enkelt som att en ansvarig person har glömt att anmäla ny styrelse till Bolagsverket. Om det korrekta dokumentet skickats in hade Bolagsverket svarat att "det här är fel styrelse, det är inte den som är anmäld hos oss". Det blev ont om tid och personen i fråga valde det här alternativet för att få saken ur världen. Det är vad jag tror har hänt.

När det gäller innehållet i utredningen av det 37 miljoner kronor stora underskottet riktas kritik mot teaterns ledning, även om inga namn och funktioner nämns. I analysens sammanfattning framgår att det är brister i styrning och kontroll som orsakat den ohållbara kostnadsutvecklingen.

Vilket ansvar har styrelsen och du som ordförande?

– Vi har ett ansvar för att följa upp ekonomiska redovisningar och löpande följa den ekonomiska utvecklingen, vilket vi har gjort.

Men har styrelsen inget ansvar för det skuldberg som byggts upp under de senaste åren?

– Beror inte det på att vi inte har fått rätt siffror redovisade? Vi har haft ekonomiska redovisningar, men har vi haft rätt underlag? Det är den stora frågan.

Frågan är då var ansvaret ligger för de konstaterade bristerna i styrning och kontroll?

– Det är svårt att peka ut någon. Jag kan bara säga att jag, styrelsen och även förra vd:n Petra Brylander känner oss grundlurade och anser att vi inte fått de underlag vi hade behövt.

undefined
Agneta Gille (S), ordförande i Uppsala stadsteaters styrelse, upprepar det hon sade i januari. Hon känner sig vilseförd av den ekonomiska information hon och styrelsen fått.

I rapporten står också att kostnadsökningarna i något skede rimligen borde ha noterats av teaterns ledning. Det framgår att varningsklockor ringde vid åtminstone tre tillfällen.

– Det var inget som presenterades för styrelsen. Vi tar ju beslut utifrån de underlag vi får. Om vi får felaktiga underlag är det svårt att ta andra beslut än de vi tog. Styrelsen kan heller inte överpröva det som revisorerna säger. Det är svårt att göra en överprövning när revisorerna ger oss godkänt.

Är det en felaktig slutsats som dras i rapporten, att ni rimligen borde ha noterat kostnadsökningarna?

– Nej, det är möjligt att de tycker det. Men det är något vi får fortsätta att diskutera internt framöver. 

Om vi tar personalkostnaderna som exempel så ökade de med 14,5 miljoner kronor mellan 2022 och 2024. Enligt rapporten är det 10 miljoner mer än väntat. Borde inte den summan fått styrelsen att reagera?

– Det är vd som har ansvaret för verksamheten och jag har aldrig lagt mig i frågor som rör anställningar eller repertoar till exempel. Där gäller armlängds avstånd. Vi har hållit oss till de ekonomiska rapporterna.

Och där har väl personalkostnaderna synts?

– Ja, och vi har ställt frågor, och alltid fått till svar att det finns täckning. 

undefined
Avgångskravet från C:s representant i moderbolaget Uppsala stadshus AB vill Agneta Gille inte kommentera. Hon poängterar att hon är vald av kommunfullmäktige.

I rapporten ligger fokus på vad som skett, inte varför det hände. Det står också att styrelse, revisorer och ägare behöver återkomma med svar när det gäller enskilda personers agerande. Hur kommer styrelsen att gå vidare i ansvarsfrågan?

– Vi har inte fått några svar från revisorerna och har inte heller fått någon revisionsberättelse eller revisionsrapport. Varför revisorerna inte upptäckt något är därför svårt för mig att svara på. Vi kommer att gå till botten med ansvarsfrågan, men i dag är jag inte beredd att hänga ut medarbetare. Det vi kan se är att kostnader gömts undan.

I rapporten sägs att åtgärder nu krävs för att förhindra att det inträffade upprepas. Behöver styrelsen bli mer aktiv?

– Jag tycker inte det. Jag känner mig stolt, glad och nöjd över den styrelse vi har. Den är kompetent och respekterar aktiebolagslagen. Men det är klart att vi kommer bli mer noggranna vad gäller frågor kring den ekonomiska redovisningen. Vi kommer att kräva alla papper på bordet så att det inte går att dölja någonting i balansräkningen via periodiseringar

Hur ser du på det avgångskrav som kommunalrådet Ehsan Nasari (C), ledamot i ägarbolaget USAB:s styrelse, riktat mot dig?

– Jag är vald av fullmäktige, så det är inget jag känner att jag behöver kommentera.                                                                                      

Teaterutredningen

Den interna utredningen har rubriken "Resultatanalys 2024 och fördjupad analys av kostnadsutveckling".

Det 15-sidiga dokumentet är undertecknat av Uppsala stadsteater AB och kommunledningskontoret vid Uppsala kommun. I texten beskrivs i stora drag orsakerna till det ackumulerade underskott på 37 miljoner som upptäcktes i januari.

Sammanfattningsvis noteras att stora utgiftsposter som hyror och personalkostnader ökat snabbare än intäkterna. De relativt stora periodiseringarna (flytt av kostnader mellan år) under 2022 och 2023 har bidragit till att kostnadsutvecklingen inte blivit lika synlig. I fjol hade kostnaderna ökat så mycket att ett stort underskott blev synligt.

Dessutom nämns i rapporten "andra iakttagelser som behöver lyftas fram". Det materialet ingår inte i rapporten utan "överlämnas separat till styrelsen för beslut om åtgärder". Dessa iakttagelser berör ett förvanskat dokument som skickats in till Bolagsverket och nu lett till en polisanmälan.

Det finns inga indikationer på att så kallade rörelsefrämmande kostnader (stöld/bedrägeri) skulle ligga bakom underskottet. De 37 miljoner kronorna har använts i teaterns verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!