Underskott på 37 miljoner upptäckt hos Uppsala stadsteater

Uppsala stadsteater har upptäckt ett underskott på 37 miljoner kronor. Enligt teatern handlar det om brister i bokföringen. Två personer som tidigare haft ledande befattningar pekas ut som ansvariga.
– Jag är i chock och känner mig arg och ledsen, säger vd Rikard Lekander.

Ett hål på 37 miljoner har upptäckts i Uppsala stadsteaters ekonomi

Ett hål på 37 miljoner har upptäckts i Uppsala stadsteaters ekonomi

Foto: Adam Wrafter

Teater2025-02-05 13:57

I samband med det senaste bokslutet blev det tydligt att teatern haft en bristande bokföring sedan 2022. Revisorerna upptäckte ett tidigare okänt underskott på 37 miljoner kronor. Bokslutet för 2024 gick inte ihop.

– Det här är oerhört allvarligt. Så fort jag fick informationen inledde vi en utredning med uppgift att kartlägga omfattningen och få svar på hur detta varit möjligt, säger Rikard Lekander, vd för Uppsala stadsteater sedan 1 november 2024.

Han hoppas att utredningen, som görs av teatern i samarbete Uppsala kommuns ekonomer och revisorer, ska vara klar i nästa vecka. Beroende på vad den visar kommer teatern att vidta åtgärder. Redan nu står det dock klart att kontrollfunktionerna behöver förbättras.

Är de 37 miljonerna ett ackumulerat belopp från 2022 till och med 2024?

– Ja, man kan likna det vid en snöboll som växt sig större år för år. Man har skjutit underskottet framför sig och lagt det i balansräkningen i stället för i resultatrapporten. Det är därför det inte synts för revisorerna förrän nu, när summan blivit för stor.

Vad handlar det om för kostnader?

– Bland annat skenande lönekostnader och då menar jag i omfång. Kostymen har fått växa sig för stor sett till teaterns storlek. Det är en sak som vi kan se redan nu.

Rikard Lekander anser att det är uppenbart att ekonomin har misskötts. Spåren leder mot två personer som inte längre jobbar kvar på teatern. Bägge hade ledande ställningar i organisationen.

– Det handlar om två tidigare personer i ledande befattningar som har haft både mandat och insyn. Jag kan av integritetsskäl inte gå in på vilka, men det handlar om personer med ansvar för den övergripande ekonomiska bilden, säger han.

Lekander vill inte spekulera i om det som inträffat gjorts avsiktligt eller om det handlar om okunskap och oaktsamhet.

– Det finns i dagsläget inget som pekar på förskingring. Inga pengar har hamnat i fel ficka, utan allt har gått in i verksamheten. Man skulle kunna uttrycka det som att Uppsala stadsteater varit ekonomiskt dopad.

Kan det bli tal om en polisanmälan?

– Jag vill vänta tills utredningen är helt klar, men det finns inget som pekar på det just nu.

undefined
– Jag är i chock och känner mig arg och ledsen, säger vd Rikard Lekander om upptäckten av underskottet på Stadsteatern.

Han hymlar inte med att upptäckten av det svarta hålet i ekonomin är ett hårt slag för honom som ny vd och Uppsala stadsteater som kulturinstitution.

– Alla som ser summan 37 miljoner hajar nog till. Jag är i chock och känner mig arg och ledsen. Det här har dolts på ett sätt som inte är okej.

För att få ihop bokslutet har teatern fått ett koncernbidrag från ägaren Uppsala stadshus AB. Den uppskjutna och tills helt nyligen oupptäckta skulden tas alltså på 2024 års resultat. Summan motsvarar det upptäckta underskottet på 37 miljoner kronor.

– För oss handlar det framöver om att ställa om verksamheten så att vi får rätt kostym. Vi har levt över våra tillgångar i flera år, säger Rikard Lekander.

Han kommer inte att dra i nödbromsen nu, utan den redan lagda repertoaren kommer att genomföras.

– På längre sikt kan det som upptäckts förstås få ekonomiska konsekvenser. Det blir något vi får diskutera med vår ägare.

På onsdagen informerades personalen på stadsteatern. Enligt Lekander blev många berörda av nyheten och uttryckte stor förvåning.

UNT har sökt stadsteaterns styrelseordförande Agneta Gille (S).

Uppsala stadsteater

Uppsala stadsteater omsätter cirka 100 miljoner kronor om året, varav anslaget från Uppsala kommun är cirka 74 procent, det regionala anslaget cirka 16 procent och den egna finansieringen cirka tio procent. 

Av teaterns kostnader är omkring 55 procent personalkostnader, 15 procent lokalkostnader, 15 procent produktionskostnader och 15 procent övrigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!