Uppsalateatrar samarbetar i globalt projekt

På scener världen över äntrar skådespelare scenen samtidigt utan att läst manus, repeterat eller fått regi för att belysa tufft år för scenkonsten.

"Vit Kanin Röd Kanin" är skriven av Nassim Soleimanpour 

"Vit Kanin Röd Kanin" är skriven av Nassim Soleimanpour 

Foto: Micke Sandström

Teater2021-03-03 07:06

Klockan 20:00 den 13 mars kommer skådespelare på omkring hundra teatrar i 25 länder att gå upp på scenen för att läsa ett manus som ligger förseglat på ett bord – för första gången. Pjäsen är "Vit Kanin Röd Kanin" av Nassim Soleimanpour men skådespelare som deltar har fått strikta förhållningsorder om att inte ta redan på någonting om pjäsen i förväg.

undefined
"Vit Kanin Röd Kanin" är skriven av Nassim Soleimanpour 

Nassim Soleimanpour skrev pjäsen för 10 år sen när han inte hade möjlighet att lämna Iran. Manuset kom att resa världen över i hans ställe och har tidigare spelats på en mängd teatrar världen runt och på flera scener i Sverige.

I Uppsala deltar Reginateatern och Uppsala stadsteater gemensamt i uppropet. Det är Uppsala stadsteaters skådespelare Jonas Österberg Nilsson som kliver upp på Reginateaterns scen.

– Det ska bli så fantastiskt att få se Jonas på Reginas scen i det här projektet, säger Maria Nilsson, tillförordnad teaterchef på Reginateatern tillsammans med Casper Verner-Carlsson.

undefined
Uppsala stadsteaters skådespelare Jonas Österberg Nilsson kommer stå på Reginateaterns scen utan att ha läst det manus som ligger i det förslutna kuvertet.

Datumet representerar årsdagen för den dag förra året som många teatrar världen över stängde ner på grund av pandemin.

På vilket sätt tror ni projektet kan belysa hur svårt året varit för teatrar?

– Det känns redan nu som ett mäktigt globalt samarbete. Det finns något betydelsefullt och kraftfullt i vetskapen att vi gör det här samtidigt och i samma anda. Det blir en påminnelse för oss alla att tänka på vad kulturen betyder för oss. Det är lätt att man bara går och väntar på att allting ska sätta igång igen men vad betyder det att vi inte har kunnat ta till oss kultur som vi gjort tidigare? Det blir ett tillfälle att reflektera på året och vad det är vi har saknat, berättar Maria Nilsson.

Varför just denna pjäs?

– Det är våra producentvänner Aurora Nova i Berlin som startat projektet och skickat ut inbjudan till teatrar över hela världen. Man kommer att förstå varför det är just denna pjäs och hur den är relevant när man ser den.

undefined
"Vi gör det här som två teatrar tillsammans som representanter för Uppsala, berättar Maria Nilsson om samarbetet.

Att det just är "Vit Kanin Röd Kanin" menar hon är extra betydelsefullt för Reginateatern.

– Vi har haft den här pjäsen i pipelinen och tänkte se om Uppsala stadsteater ville samarbeta men så kom pandemin emellan. Så när inbjudan till det här projektet kom kändes det som att det var menat, avslutar hon.

Föreställningen spelas för en publik på max åtta personer och livesänds samtidigt och kommer inte gå att se efteråt.

undefined
De två teatrarna samarbetade även förra året då Uppsala stadsteater gästade Reginateatern med pjäsen "Älskade Marie".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!