Uppsalaaktuell pjäs lyfter massaker i palestinskt läger

Chrystèle Khodr berättar i "Kassettbanden" om sin familjs resa till Sverige. Men dramat om krig och påtvingad flykt kretsar också kring en massaker i ett palestinskt flyktingläger. På söndag 3 mars spelas pjäsen i Uppsala.

"Det här är en berättelse om vad som händer med det palestinska folket sedan 65 år tillbaka men också vad som pågår där nu", säger libanesiska Chrystèle Khodr om sin pjäs "Kassettbanden", skapad för Riksteatern.

"Det här är en berättelse om vad som händer med det palestinska folket sedan 65 år tillbaka men också vad som pågår där nu", säger libanesiska Chrystèle Khodr om sin pjäs "Kassettbanden", skapad för Riksteatern.

Foto: Danish Saroee

Teater2024-02-23 09:00

I Chrystèle Khodrs släkt har ingen både fötts och dött i samma land på över 100 år, alla har migrerat eller flytt. Själv var hon sex år när hennes pappa lämnade Libanon för Sverige – som hans bror redan hade flyttat till på grund av inbördeskriget. 

Från sitt hem i Märsta skickade farbrodern ljudbrev i form av kassettband till sina bröder. De tidsdokumenten ligger till grund för pjäsen "Kassettbanden", som Chrystèle Khodr har skrivit och regisserat för Riksteatern.

– Han berättar om boendet i flyktinglägret, hur de lär sig språket och hur tvättstugor funkar. Han säger att barnen får göra det de vill, och pratar om Sverige som ett paradis, säger Chrystèle Khodr.

Hon gör ofta teater om kollektiva minnen, genom personliga livsöden. Denna gång flätar hon samman sin egen familjehistoria av krig och flykt med palestiniernas öde – genom en svensk sjuksköterskas ögon.

undefined
"Kassettbanden" spelas på arabiska och textas på svenska.

När Chrystèle Khodr grävde i arkiven hittade hon en intervju med sjuksköterskan Eva Ståhl, som var volontär i det palestinska flyktinglägret Tel el Zaatar på 70-talet. Milisgrupper utförde en attack mot den palestinska befrielserörelsen och i massakern i lägret förlorade Eva Ståhl sin man och ett barn.

– Hon varnade för att det pågick ett folkmord för 48 år sedan, och vädjade om att det måste upphöra. Men den historiska dimensionen är borta i dagens konflikt.

Chrystèle Khodr blev "mentalt utmattad" av att skriva pjäsen, eftersom hon framhåller att massakern hon skildrar bara var ett exempel av många massakrer mot palestinier. Hon ser också paralleller till dagens Gaza.

– Folk i Tel el Zaatar svälte och hade inte tillgång till medicin eller vatten. Trots massgravarna där finns inte ens en minnesskylt nu. Kommer det att bli så också i Gaza?

I teaterns form vill Chrystèle Khodr skildra hur det är att leva på flykt i generationer, och hon inskärper att krig för alltid stannar inom dem som överlever.

– Man läker inte efter ett krig, särskilt när rättvisa inte skipas, säger hon och tillägger:

– I Europa sade man ”aldrig mer” efter andra världskriget — men det visade sig inte stämma. Folkmordet som nu begås mot palestinier begås mot hela mänskligheten. Det är ett sår som görs mot oss alla, oavsett vilka folkgrupper eller religioner vi tillhör.

Fotnot: Den 3 mars spelas "Kassettbanden" på Gottsunda Dans & Teater i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!