Bolandskolan lades ned 2017 och har på senare år byggts om för kommunala Utbildnings- och jobbcenters räkning. Nu bedrivs undervisning för vuxna i lokalerna. Planen var att bygga om även teatersalen, bland annat för att kunna samlokalisera vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser. Det skulle i så fall betyda att teatersalens utrustning skulle flyttas till en annan, jämförbar lokal.
Nyheten ledde till ett ramaskri från kulturlivet eftersom det råder brist på teaterscener. Flera insändare publicerades i UNT. På måndagen kom besked om att hotet mot teatersalen är avvärjt.
– Jag är glad att vi nu tillsammans hittat en lösning, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden, sedan man kommit överens med arbetsmarknadsnämnden om att det bästa alternativet är att teaterskolan blir kvar.
Tanken är nu att fler barn och unga i kommunen både ska få uppleva professionell scenkonst och själva få vara med och skapa teater. Teaterlokalen ska också vara bokningsbar för det fria kulturlivet och föreningar.
– Teater väcker nyfikenhet och skapar förståelse hos barn och unga. Uppsalas teaterverksamhet fungerar också som en plattform för mångkulturella möten, demokratiska värderingar och lärande. Det är positivt att arbetsmarknadsnämnden har kunnat tillmötesgå kulturnämndens önskemål så att kulturförvaltningen kan fortsätta använda teatersalen för sin verksamhet, kommenterar Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.