Tio fötter dramatiserar Sveriges historia för skolbarn

Dinosaurier, vikingar, kungar, drottningar och en uppländsk hjältinna – alla får plats i barnteatergruppen Tio fötters nya pjäs "Hela Sveriges historia".

Oscar Ohlsson och Catrin Anlér Blomberg avverkar Vasaättens historia med en stor portion humor under föreställningen.

Oscar Ohlsson och Catrin Anlér Blomberg avverkar Vasaättens historia med en stor portion humor under föreställningen.

Foto: Göran Sterner

Teater2023-10-02 05:00

Tio fötter är sedan 1980 en del av Uppsalas fria teaterscen. Paret Carin Anlér Fiske och John Fiske har varit med sedan starten och förbereder nu en generationsväxling. Av den anledningen står Oscar Ohlsson för manus den här gången.

– Jag är så trött på mina egna idéer så det är toppen att någon annan vill ta över, säger John Fiske med en blandning av skoj och allvar i rösten.

Helt utanför manusarbetet har John Fiske ändå inte stått. Han har nämligen fungerat som stöd för Oscar Ohlsson genom Region Uppsalas mentorsprogram. Dessutom står Fiske för regi och musik.

Adepten Oscar Ohlsson beskriver sittningarna med sin mentor som givande.

– John har ifrågasatt saker på ett konstruktivt sätt. Det har tvingat mig att fundera över mina val och sedan argumentera för varför jag vill ha det på ett visst sätt. Men vi diskuterade inte enbart manuset till "Hela Sveriges historia", utan också den kreativa processen i allmänhet. Det har varit givande träffar, säger han.

I "Hela Sveriges historia" ges barn mellan 7 och 13 år en fartfylld genomgång av Sveriges historia, från vikingatiden fram till utvandringsvågen i slutet av 1800-talet. 

undefined
Häromdagen gjorde Tio fötter en provföreställning för två skolklasser på Gottsunda Dans & Teater. Den 4 oktober blir det premiär för "Hela Sveriges historia".

På scen gestaltar Oscar Ohlsson och Catrin Anlér Blomberg skeenden och historiska personer, allt från kända regenter till fyrmästardottern Beda Alm från Hållnäs i Norduppland. Hon skrev in sig i den svenska hjältehistorien 26 maj 1895, då hon med risk för eget liv räddade fem sjömän från en säker död på Bottenhavet.

Hon är en av ganska få kvinnor som uppmärksammas i föreställningen. Däremot lyfts problemet med att historieskrivningen traditionellt varit inriktad på kungar och andra makthavare, oftast män. Bristen på kvinnor och "vanligt folk" är tydlig och ifrågasätts gång på gång av Catrin Anlér Blombergs rollfigur under pjäsens gång.

– Det var en av ingångarna för mig. Vems historia är det egentligen som berättas och hur beskriver man den svenska historien? säger Oscar Ohlsson.

Till föreställningen finns en lärarhandledning för att diskussionen ska fortsätta i klassrummen. Förhoppningen är att "Hela Sveriges historia" ska stimulera till ett fortsatt utforskande av historien. Frågorna efter den testföreställning som UNT besökte häromveckan tyder på att många barn fascineras av historia och vill veta mer.

Pjäsen riktar sig främst till skolor med start 4 oktober. På lördag 14 oktober ges också en allmän föreställning på Gottsunda Dans & Teater.

undefined
John Fiske, Carin Anlér Fiske, Catrin Anlér Blomberg och Oscar Ohlsson i friteatergruppen Tio fötter ser fram mot att få spela "Hela Sveriges historia" för skolbarn i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!