Stadsteatern möter våren med nyskrivet

Nytt drama, nytt musikdrama och en helt ny ungdomspjäs, men det blir också klassiker på Stadsteaterns scener i vår.

Petra Brylander, stadsteaterchef ser fram emot en vår med mest nya berättelser från Uppsala stadsteaters scener.

Petra Brylander, stadsteaterchef ser fram emot en vår med mest nya berättelser från Uppsala stadsteaters scener.

Foto: Staffan Claesson

Teater2019-11-11 15:00

– Hösten har varit fantastisk, varje uppsättning verkar att ha hittat sin publik. Det alla mina manliga företrädare på den här posten inte har gjort ska jag fortsätta att göra, det vill säga  lyfta fram de berättelser som vi inte har sett här tidigare, säger Petra Brylander, chef för Uppsala stadsteater.

 – Vårens repertoar följer höstens, där vi firat kvinnliga rösträtten med att ha kvinnliga regissörer och kvinnliga teman i berättelserna. Men varje produktion är egentligen unik.

Hon håller just nu på att regissera stadsteaterns julrevy för tredje gången. Årets titel är "Låt oss lustiga vara" och precis som tidigare handlar det om säsongsmusik vi minns, julångest och annat som hör julen till. Lunchteaterpremiär 27 november.

Det nya årets inleds med ett nyskrivet musikdrama om meningen med allt. Erik Gedeon, som tidigare har satt upp de egna musikteaterföreställningarna "Min vän fascisten" och "Den fria viljan" här i Uppsala, har skrivit "Meningen med döden" där replikerna ska flöda fram i sång, ackompanjerade av en salongsorkester på scenen. Pjäsen karaktäriseras som ett "melodiskt melodrama som retsamt viftar med ena foten i graven". Urpremiär får den 25 januari.

 Klassikern "Farliga förbindelser", Christopher Hamptons drama baserat på Choderlos de Laclos brevroman, ska regisseras av Anna Azcárate, som tidigare satte upp  den hyllade "Löwensköldska ringen". Känslan av ett klaustrofobiskt maktspel i ett dekadent och insnört 1700-tal utlovas. Premiär 8 februari.

Affe Ashgar återkommer till Uppsala och regisserar en helt ny pjäs av Lionel Spycher, "Pitbull".

– Det är en jättevacker, hemsk och poetisk vuxenpjäs om unga med en fantastisk text, säger Petra Brylander.

Sverigepremiär blir på Ettan 26 februari.

Som UNT redan har berättat ska sedan Helen Sjöholm spela rollen av en mamma som är bipolär i  den Tony-belönade musikalen "Next to normal". Ronny Danielsson regisserar denna vårens stora musikal i kammarformat och den har premiär 29 februari.

Tre kvinnor i olika åldrar ska gestalta Märta Tikkanens moderna klassiker, diktsviten "Århundradets kärlekssaga" som har premiär 16 maj. Men dessförinnan har "Årets Svensk" haft premiär, en pjäs om Refaat El-Sayed och hans tid, 1980-talet, som har urpremiär 28 mars.

–  Att vi presenterar så mycket nytt är både svårt och roligt. Men vi vill inte servera publiken något färdigtuggat. Vi vill ständigt överraska den, säger Petra Brylander.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!