"Folkets fiende" är en omskrivning av Henrik Ibsens "En folkefiende" från 1882. Dramat handlar om en stad som försörjer sig på sin badanläggning. En dag upptäcker doktor Stockman att stadens vatten är förgiftat. Men varken hans bror eller någon annan vill lyssna på honom.
För idé och regi står skådespelaren och regissören Philip Zandén.
– Ibsen är väldigt skicklig på att få ihop politik och individ. Och så handlar det alltid om makt. Doktorn offrar allt för vad han tror är rätt. Trots alla bråk och alla ansträngningar är vattnet ändå skitigt i slutändan, säger han om pjäsen.
Philip Zandén berättar att pjäsens språk har moderniserats genom Ann-Sofie Báránys omskrivning, även om grundhistorien är densamma. Något som inte har moderniserats lika mycket är scenografin, där varken datorer eller telefoner används ens på stans tidningsredaktion.
– Det är en avskalad, sofistikerad uppsättning av pjäsen. Orden står i centrum, säger Philip Zandén.
I regin har han använt sig av ett särskilt grepp: psykoanalys. Dramatikern Ann-Sofie Bárány är nämligen också psykoanalytiker och har en metod som hon kallar för "roller i analys".
– "Folkets fiende" handlar mycket om psykologi och relationer, så då lämpade det sig väl, säger Philip Zandén.
Han betonar att det är rollerna och inte skådespelarna som går i psykoanalys.
– Rollen lägger sig på soffan hos Ann-Sofie medan resten av ensemblen tittar på. Då kommer det fram olika ljud och beteenden.
"Folkets fiende" spelas på Uppsala stadsteater 20 september (genrep) till 16 november.