Segerström rev av plåstret

Bättre sent än aldrig, resonerade skådespelaren Michael Segerström och kom ut som bisexuell vid fyllda 75. På lördag gör han sin monolog "Arg gubbe" på Reginateatern i Uppsala.

Skådespelaren Michael Segerström har en lång karriär med många roller i filmer, föreställningar och teaterpjäser bakom sig. 2008 fick han en Guldbagge för sin roll i filmen "Darling".

Skådespelaren Michael Segerström har en lång karriär med många roller i filmer, föreställningar och teaterpjäser bakom sig. 2008 fick han en Guldbagge för sin roll i filmen "Darling".

Foto: Palle Lindqvist

Teater2020-02-21 07:00

Dragningen till både kvinnor och män har Michael Segerström känt ända sedan tonåren. Men den homosexuella sidan har han alltid undantryckt. Fram till i fjol. Då rev han av plåstret.

– Egentligen var det en djup depression som satte i gång hela den här karusellen. Då hade jag redan börjat att skriva på ett manus som jag trodde skulle kunna bli en stand up-föreställning. Men efter ett tag kände jag att "nej, det här går inte, jag klarar inte av det".

Michael Segerström började i stället att gå i terapi.

– Då började saker och ting att komma upp till ytan. Inget som egentligen var nytt för mig, utan sådant som jag haft i mig ända sedan tonåren. Då insåg jag att det var hög tid att ta tjuren vid hornen och kasta ut den här skiten, berättar Michael Segerström.

Hur menar du?

– Jag ville göra mig av med saker som har hämmat mig och som jag förträngt under långa perioder. Samtidigt är jag ju så pass gammal att jag egentligen kunde ha låtit bli att komma ut. Det är ju inte så att jag ska ut på en raggningstur.

Har du varit nära att ta steget tidigare i livet?

– Kanske någon gång i ungdomen, men jag har aldrig kommit till skott. Jag har alltid dragit mig undan när det har bränt till.

Tror du att det är vanligt i din generation att bi- och homosexuella stannar kvar i garderoben livet ut?

– Det är svårt att svara på. Fast jag har ju sett människor som valt att inte komma ut. Och det har de ju all rätt att göra, men frågan är hur de mår.

Att komma ut inom ramen för en scenföreställning med plats för både skratt och allvar har känts bra, tycker Michael Segerström. Han säger själv att det varit befriande att häva ur sig känslorna på scenen. Responsen har uteslutande varit positiv från den närmaste omgivningen, publiken och recensenterna.

– Jag hade nog räknat med negativa reaktioner också. Fast jag har i och för sig ännu inte gjort "Arg gubbe" i Sölvesborg, säger Michael Segerström med ett skratt.

Monologen "Arg gubbe" har Michael Segerström skrivit på egen hand. Under processen med att göra en scenföreställning av texten har han haft hjälp av dramaturgen Staffan Olzon och regissören Ejvind Andersen. Hittills har Michael Segerström gjort ett 20-tal föreställningar landet runt. På lördag 22 februari är det dags för Reginateatern i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!