Det var under hans närmare tre år som ekonomichef på Stadsteatern som underskottet på 37 miljoner kronor byggdes upp.
– Vi har haft delårs- och helårsrevisioner. Ingen har reagerat, varken jag eller revisorerna. Beloppen har legat inom rimlighetens intervall. Vid delårsrevisionen per augusti 2024 var underskottet också i närheten av 37 miljoner. Ingen reagerade då heller.
Hur är det möjligt att ingen reagerat och vad menar du med "rimlighetens intervall"?
– Underskottet varierar hela tiden under ett och samma år, det är egentligen inget konstigt med det. Och siffran har faktiskt inte varit orimligt hög i det perspektivet. Vi fick grönt ljus av revisorerna.
Under arbetet med sitt sista bokslut på Uppsala stadsteater upptäckte Joakim Hedin att siffrorna inte verkade stämma.
– Jag påpekade det för revisorn från Pwc och informerade sedan vd Rikard Lekander och styrelseordförande Agneta Gille i samband med pågående revision av bokslutet för 2024.
Joakim Hedin förnekar inte att bokföringen utförts felaktigt under hela hans tid som ekonomichef. Det stora problemet är att periodiseringen av kostnader i bokföringen inte har speglat verkligheten.
– Det som hänt är naturligtvis inte bra, men jag anser att det finns en teknisk förklaring. Vi har använt en princip för periodiseringar som på grund av mindre bra uppföljningsrutiner lett till en felaktig bild av resultatet, säger Joakim Hedin.
Han förnekar att han eller någon annan i den tidigare ledningen för teatern medvetet skulle ha försökt att dölja de korrekta siffrorna i bokföringen.
– Det stämmer inte att det skulle saknas verifikationer och underlag. Alla utgifter och intäkter är bokförda, däremot har periodiseringen blivit fel.
Samtidigt har ett skuldberg byggts upp som kräver ett koncernbidrag på 37 miljoner kronor från Uppsala Stadshus AB. Vem är ansvarig?
– Det är ju jag som använt fel princip, men det är också jag som upptäckt och påtalat misstaget. Det handlar inte om några medvetna fel och pengar har inte försvunnit ur bolaget.
Men borde inte du som ekonomichef ha insett att du slagit in på fel väg?
– Saken är den att man kan periodisera kostnader på olika sätt när det handlar om en stor uppsättning till exempel. Vi borde ha bokfört kostnaderna mer löpande kan jag konstatera i efterhand.
Effekten har blivit att Stadsteatern levt över sina tillgångar och att man producerat mer teater än vad som egentligen vore möjligt, enligt Joakim Hedin. Nuvarande vd Rikard Lekanders liknelse vid ekonomisk dopning stämmer därför rätt bra, enligt honom.
Joakim Hedin är ändå kritisk mot hur Uppsala stadsteater i ett pressmeddelande beskrivit det inträffade. Han känner sig utpekad som någon som agerat på gränsen till kriminellt.
– Inga pengar har försvunnit, det är viktigt att påpeka.
Både styrelseordförande Agneta Gille (S) och fackbasen Jon-Terje Sundberg har beskrivit att de känner sig vilseförda av den löpande ekonomisk information de fått av bland andra Joakim Hedin de senaste åren.
– Jag delar inte den beskrivningen. Ingen har medvetet försökt dölja eller försköna några siffror, säger han.
UNT har förgäves sökt revisionsfirman PwC för en kommentar.
"På grund av tystnadsplikt har vi inte möjlighet att kommentera våra revisionsuppdrag. I detta fall hänvisar vi till revisionsberättelsen för 2024 som kommer att presenteras under våren", skriver Jenny Lilljeqvist, presschef på PwC, i ett mejl.