Konstnären Vincent van Goghs levnadsöde tycks aldrig sluta att fascinera konstnärer, gemene man och inte minst filmskapare. Hans historia har berättats många gånger, nu senast i filmen ”Vincent van Gogh – Vid evighetens port” som nyss gick upp på svenska biografer.
Scenföreställningar om konstnären är inte lika flitigt förekommande. Men nu är det snart premiär för Uppsala Fria Teaters föreställning om van Gogh, en föreställning som bygger på de många brev som han skrev till sin bror Theo och som än i dag finns bevarade.
– Vi låter Vincent själv tala, det är väldigt litterära brev som visar på en stor självinsikt, regissören Andrea Geurtsen, som dessutom har skapat scenbilden och som tillsammans med Mats Tielman Lindberg även har skrivit manus.
– Många känner igen en målning av van Gogh när de ser den, men de vet inte så mycket om van Gogh. De vet att han ansågs vara galen och att han skar av sig örat, men det är ofta allt, säger Mats Tielman Lindberg.
Det är lika bra att få det överstökat redan här – ja, huvudrollsinnehavaren Mats Tielman Lindberg är rätt så lik Vincent van Gogh.
– Det är förstås en stor bonus, säger Andra Geurtsen.
Ytterligare en bonus är att Mats Tielman Lindberg länge har varit intresserad av van Goghs liv och verk – han är något av ett levande uppslagsverk när det gäller den nederländske konstnären.
– Vincent var övertygad om att hans konst hade ett värde och att andra en dag skulle se det, att det skulle vara värt allt hans hårda arbeta, trots att ingen ville köpa hans målningar medan han levde, säger Mats Tielman Lindberg.
Solrosor, vetefält, bönder, potatisätare, ett blått rum, självporträtt – van Goghs motiv och stil är bekanta också för den utan stort konstintresse. Men i föreställningen har man valt att inte visa några målningar – hans mest kända verk gör sig i stället påminda genom kulissen och rekvisitan.
– Vi försöker också gestalta hans utveckling som konstnär på scen, från hans gråa teckningar till hans färgsprakande målningar, Mats Tielman Lindberg.
Van Gogh dog som bekant utfattig och för egen hand, hans strax över 2 000 målningar ärvdes av brodern Theo som kort därpå gick bort han också.
– Det var Theos änka Johanna som såg till att Vincent målningar ställdes ut, det är henne vi har att tacka. Men det är en annan historia, säger Andrea Geurtsen.
"Din för evigt – Vincent" är en föreställning om den kämpande konstnärens hårda arbeta – fjärran den romantiska bilden av en konstnär som grips av plötslig inspiration och vips skapar ett mästerverk.