Busig-festivalen med scenkonst för barn och unga är i full gång på Gottsunda dans och teater när tidningen gör ett besök på tisdagen. I stora salen pågår en förkortad version av "Trollkarlen från Chicago", Uppsalagruppen Östfrontens föreställning om ekonomen Milton Friedman för ett par gymnasieklasser. I en mindre sal, "den röda", ska det strax bli en dansföreställning där en årskurs sex från Musiklådan, ska få medverka.
Dansgruppen Johanssons pelargoner från Stockholm gästspelar med föreställningen "Koreografin" som är interaktiv. Det betyder att de själva finns med i rummet, men det är de unga teaterbesökarna som ska få skapa dans med hjälp av instruktioner i hörlurar. Alla får inte samma instruktioner, vilket betyder att det pågår rörelser och händelser över i stort sett hela golvytan hela tiden.
Den här gången ska 16 barn från klass M6 delta tillsammans med sin lärare Anna Paris.
Var och en får välja ett språk som de vill ha i hörlurarna. Serbokroatiska, persiska, engelska och bra många till finnas att välja på.
– Vill man inte göra något alls så är det helt ok. Det finns heller ingenting som är fel, allt är rätt, säger Anna Haglund, dansare i gruppen, innan vi alla får ta på oss hörlurarna.
I dem guidar en röst som säger hur vi ska röra oss, förhålla oss till våra egna kroppar och relatera till varandra. Det är med andra ord inga dansare eller skådespelare med i föreställningen, utan det är publiken som skapar den tillsammans.
Hörlurarna skapar en sällsam "bubbla" av koncentration runt varje barn. I små grupper och enskilt rör sig alla över golvytan. Några klampar hårt med stora steg, andra bildar en liten ring, några av oss följer efter andra och härmar. Vi discodansar med händerna i luften in mot golvets mitt och kastar konfetti rakt upp i luften. Allt enligt instruktionerna i hörlurarna.
Efteråt är det inga svårigheter att få barnen att tycka om föreställningen.
– Det var superrroligt och lite konstigt, säger Aren Ahmed.
– Häftigt och oväntat, menar klasskompisen Dania Ahmad.
– Lite festligt alltihop, tycker Ibrahim Sheik.
Även konstnären Anette Wixner har varit med. Med henne ska barnen ha en skaparverkstad dagen därpå.
– Jag har skaffat stora fina tuschpennor som ni ska få skapa något eget med, något som berättar om upplevelsen idag, berättar hon för barnen.
Det som skapas där är det vernissage för 18 oktober på Gottsunda marketplace.